Solstițiul de iarnă: obiceiuri și tradiții. De ce nu e bine să fii singur în cea mai lungă noapte din an?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Noutati
Freepik.com
Freepik.com

Solstițiul de iarnă de anul acesta are loc azi, pe data de 21 decembrie, la ora 23.38, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Iată care sunt obiceiurile și tradițiile care încă se mai respectă cu ocazia acestui fenomen!

Azi, durata zilei are cea mai mică valoare din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții, valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute. Soarele va răsări la 07.49 și va apune la 16.38.

Deși considerăm că de la 1 decembrie a venit iarna din punct de vedere calendaristic, începutul iernii astronomice este dat de Solstițiul de iarnă, adică de momentul în care soarele apune în cea mai scurtă zi din an și începe și cea mai lungă noapte din an.

Când vorbim despre solstițiul de iarnă, Soarele trece în Semnul Capricornului. Trecem de la energia greu de stăpânit a Săgetătorului, la cea intransigentă și serioasă a Capricornului. Timp de o lună, putem să începem conversații importante, să facem planuri și să punem bazele unor evenimente mărețe. Este și timpul să acceptăm în mod radical ceea ce merge în viața noastră, dar și ceea ce nu funcționează.

Care sunt tradițiile și obiceiurile legate de solstițiul de iarnă? Iată câteva curiozități!

1. Conform credințelor populare, în noaptea producerii Solstițiului de iarnă, va înflori feriga. Așadar, cel care va sta treaz și va surprinde acest moment unic, va avea noroc în dragoste, dar și spor în casă.

2. În folclorul românesc se spune și că în noaptea de 21 decembrie, în ziua Solstițiului de iarnă, se deschid cerurile. Astfel, se confruntă binele și răul. Tot în folclor sunt încurajate gândurile pozitive la această dată și rugăciuni intense, care să meargă către cer.

3. Tot în această zi, tradiția spune să nu ieși singur pe stradă, mai ales pe timpul nopții. Motivul? Te poți întâlni cu spiritele rele!

4. O altă superstiție legată de Solstițiul de iarnă ne aduce aminte de faptul că nu este bine să fii singur în timpul celei mai lungi nopți din an. Trebuie să cauți prezența unei persoane apropiate. În caz contrar, dacă acest fenomen te găsește singur în casă, se zice că așa vei rămâne până la solstițiul din anul următor.

5. Există anumite zone din țara noastră, în care, de Solstițiul de iarnă, localnicii merg pe un deal și aprind câteva buturugi.

6. În această zi, oamenii de la sate obișnuiesc să ofere ceva de pomană celor aflați în suferință.

7. În urmă cu câteva sute de ani, în momentul Solstițiului de iarnă, oamenii obișnuiau să sacrifice animale. Azi, însă, această practică a fost schimbată cu deghizarea oamenilor în animale precum cerbul, ursul sau capra. Îmbrăcați în aceste costume, oamenii obișnuiesc să meargă prin sate și să colinde.

8. Se zice că în seara de solstițiu, ar fi bine să aprinzi o lumânare sau o candelă, pe care să o lași să ardă până dimineața.

9. Solstițiul de iarnă poate fi văzut și ca o ocazie bună de a face o analiză clară asupra lucrurilor pe care le-ai făcut în anul în curs, dar și de a te gândi la ceea ce poți îmbunătăți în viața ta pe viitor.

10. În final, tradițiile spun că este indicat ca primul om care îți intră în casă după Solstițiul de iarnă să fie un bărbat. În acest mod, o să ai parte de noroc și protecție în tot anul viitor.

Iată și: Solstiţiul de iarnă de pe 21 decembrie. Ce trebuie să știi despre solstiţiu sau "soarele nemişcat"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel