Spectacol la Perseide. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori poate fi urmărită la noapte

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Spectacol la Perseide. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori poate fi urmărită la noapte / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Spectacol la Perseide. Cea mai spectaculoasă ploaie de meteori poate fi urmărită la noapte / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Mximul curentului de meteori Perseide va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august 2021.

Mult așteptata ploaie de meteori Perseide este în plină desfăşurare şi va fi vizibilă şi pe cerul din România în noaptea de 12 spre 13 august (joi noaptea), când va avea loc maximul. Fenomenul astronomic va fi vizibil și cu o noapte înainte (miercuri, 11 spre 12), și una după (vineri, 13 spre 14 august ).

În 2021, roiul Perseidelor a început în 17 iulie şi va dura până în 26 august. Momentul maxim al curentului va avea loc în 13 august, la ora 01:00, însă meteorii care vor radia dintr-un punct fix vor putea fi urmăriți pe parcursul întregii nopți de joi spre vineri, precum și în noaptea de dinainte și de după, de 11 spre 12, respectiv 13 spre 14 august (miercuri sper joi sau vineri spre sâmbătă).

Astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu” afirmă că perioadă de observare a ploii este una foarte bună.

În 2021, apogeul Perseidelor are loc când Luna este în faza mică și va apune la ora 23, astfel că cerul va fi destul de întunecat pentru a putea vedea bine ploaia de meteori.

Cum poţi urmări noaptea Perseidelor din 2021

Cum curentul de meteori este cel mai bogat în privinţa numărului, roiul Perseidelor lansează chiar și 150 de meteori pe oră, care au fiecare o viteză de circa 59 km/s.

Pentru a observa cât mai multe aceste stele căzătoare ce par că vin din constelaţia Perseus trebuie să vă aflați în locuri cu cer curat (de la ţară sau de la munte), departe de luminile parazite, cum sunt cele din oraşe. Nu aveți nevoie de niciun instrument astronomic, doar ochiul liber adaptat la lumina scăzută a nopţii. De obicei, ochiul uman are nevoie de 30 de minute pentru a se adapta întunericului.

Astronomii de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu” afirmă că în oraşe puteți vedea între 10-20 de meteori pe oră, iar în zonele cu cer curat se pot observa maxim 100 de meteori pe oră în noaptea Perseidelor din 2021.

Acest fenomen al Perseidelor nu poate fi considerat o ploaie de stele. În timpul unei ploi de stele, pe cer pot fi observate câteva mii de meteori pe oră.

Cum se produc Perseidele

Fenomenul se produce deoarece în această perioadă Pământul trece prin coada cometei 109P/Swift-Tuttle. Cometa este considerată cel mai mare obiect, cunoscut, ce trece repetat pe lângă Pământ, nucleul său având o lăţime de 26 de kilometri.

Obiectul a mai trecut pe lângă Pământ, în timpul orbitei sale în jurul Soarelui din 1992, iar următoarea întâlnire va avea loc în 2126.

Potrivit astronomilor, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu), în partea de nord-est a cerului, este o „perseidă”.

Nu rata ploaia de meteori Perseidele, al cărui maxim se produce în noaptea de 12 spre 13 august (joi noaptea), scrie Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel