Iată că a venit și luna septembrie! Începem pregătirile pentru iarnă. Multe superstiții ale primei luni de toamnă se leagă de vreme!
Numele Septembrie provine de la vechiul cuvânt roman „septem", care înseamnă șapte, deoarece în calendarul roman era a șaptea lună. Anglo-saxonii o numeau Gerst monath (Luna Orzului), deoarece era perioada în care recoltau orzul pentru a fi transformat în băutura lor preferată - berea de orz. Ei o numeau și Haefest monath, adică Luna Recoltei.
Romanii credeau că luna septembrie era supravegheată de zeul Vulcan. Fiind zeul focului și al fierăriei, ei se așteptau ca luna septembrie să fie asociată cu incendii, erupții vulcanice și cutremure.
Septembrie marchează începutul anului școlar. Elevii se întorc la școală după vacanța de vară de șase săptămâni.
Iată câteva superstiții legate de această lună!
Pe 8 septembrie este sărbătorită Sântămăria Mică. Această zi este considerată hotarul astronomic dintre vară şi iarnă. Pentru reptile și insecte se închide pământul. Este momentul când rândunelele își iau zborul către țările calde. Tot acum, au loc târguri şi iarmaroace unde se vând şi se cumpără produse de sezon.
Oamenii de la țară încep câteva activități de Sântămăria Mică: culeg anumite planete şi fructe de leac, bat nucile, seamănă grâul/secara/orzul şi încep culesului viilor.
Daca tună spre sfârșitul toamnei, anul următor va fi unul îmbelșugat. Totodată, se spune că iarna va fi blândă și călduroasă.
Zborul lin al păsărilor arată că toamna va fi frumoasă. Dacă zborul acestora este haotic, iar ele se strâng în cârduri mari, atunci toamna va fi grea din punct de vedere al vremii.
Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii, este ideal să chemi preotul la vii şi pivniţe. Totodată, se mai spune că este ultima zi în care se mai pot culege ierburi de leac pentru ritualurile şi practicile magice. Tot de Ziua Crucii, flăcăii își pun busuion în buzunare. Vor juca cu el la horă pentru a le purta noroc, să fugă răutățile de ei și să le fie cinstea încununată. Florile și verdeața de pe crucea sfințită sunt bune pentru spălatul la cap și pentru a feri casa de tune și fulgere. Dar trebuie să le pui la streașină.
Cele mai interesante tradiții de pe glob au loc toamna! Care sunt cele mai bizare?
Nu lucra pe 22 septembrie, altfel vei avea ghinion până la finalul anului. În această zi, este sărbători Macinica Foca. Sfântul Foca dă foc caselor celor care nu îi respectă sărbătoarea.
Pe 29 septembrie, are loc Nunta Oilor. Atunci se face împerecherea ovinelor, cand fiecare fermier dă drumul berbecilor pentru ritualul de imperechere. Dacă în această zi cade ghinda, iarna va veni curând.
De Sfântul Dumitru se pomenesc morții prin împărțirea mâncării. Poți alege dintre următoarele mâncăruri: grâu fiert cu unt, covrigi, lapte, must, mere si nuci, mămăligă.
Dacă șoarecii îți dau târcoale la casă, se anunță o iarnă năprasnică. Se spune că vor urma zăpezi mari și vânt aprig.
Când vrabiile ciripesc des, ne așteaptă o toamnă lungă și ploioasă. Dacă vrabiile cânta mai melodios, cu atât este necesar să îți pregătești hainele groase.
Dacă apar iepuri în grădina ta, iarna va fi geroasă și lungă.
Cele mai bune rețete de zacuscă pentru toamnă. Cum le pregătești?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News