O femelă de elefant a născut gemeni, un eveniment rar la această specie! Cum a decurs nașterea?

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

O femelă de elefant a născut gemeni în Thailanda, un eveniment destul de rar în cazul acestui mamifer de talie mare aflat pe lista speciilor vulnerabile, după o naştere agitată, în timpul căreia un îngrijitor a fost rănit, informează AFP. 

După ce a născut o femelă de 60 de kilograme, iar după 18 minute, un mascul de 80 de kilograme, vineri seară, mama-elefant, Jamjuree, a intrat într-o stare de frenezie.

Un îngrijitor al centrului în care se afla femela care tocmai născuse a intervenit pentru a o împiedica să îl atace pe ultimul născut, dar a primit o lovitură în zona gleznei.

Mama l-a atacat pe nou-născut pentru nu a mai avut gemeni până acum. Este un fenomen rar, a declarat luni pentru AFP Michelle Reedy, din cadrul asociaţiei Elephantstay, care administrează centrul din Ayutthaya, în apropiere de Bangkok.

Mama i-a acceptat pe amândoi în cele din urmă, însă puii sunt atât de scunzi, încât a fost amenajată o platformă pentru a-i ajuta să sugă. Puii primesc, de asemenea, o cantitate suplimentară de lapte cu ajutorul unei seringi. Adeseori, mamele-elefant nu au suficient lapte pentru a hrăni gemeni, care ar fi supravieţuit cu greu în natură, potrivit lui Michelle Reedy.

Elefanţii au cea mai lungă perioadă de gestaţie dintre toate mamiferele, îşi poartă puii în pântec timp de 18 până la 22 de luni şi dau naştere o dată la patru sau cinci ani.

Naşterea de gemeni este un fenomen rar la elefanţi şi se produce doar în 1% din cazuri, potrivit organizaţiei de cercetare Save the Elephants, iar posibilitatea unor gemeni femelă şi mascul este încă şi mai rară. Multe dintre cele 80 de pahiderme din centrul Elephantstay au fost folosite pentru a cerşi pe străzi, o practică interzisă în Thailanda începând din 2010.

În prezent, animalele sunt folosite pentru transportul turiştilor între templele şi ruinele din Ayutthaya, fosta capitală a Thailandei. Asociaţiile pentru protecţia naturii se opun practicilor de vizează plimbarea turiştilor pe spinările elefanţilor, pe care le consideră stresante pentru animale şi care ar putea presupune un abuz de dresaj.

Centrul susţine însă că aceste practici le permit elefanţilor să socializeze şi să facă mişcare, în contextul braconajului şi al defrişării care ameninţă populaţia de pahiderme din regiune.

În prezent mai există între 8.000 şi 11.000 de elefanţi asiatici - puţin mai mici decât cei africani - care trăiesc în sălbăticie, potrivit WWF. Gemenii vor primi nume la şapte zile după naştere, potrivit tradiţiei thailandeze.

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel