Amprentele stilului arhitectural neoromânesc al Timişoarei, prezentate într-un amplu proiect vizual

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
TM2023. Palatul Culturii din Timișoara/foto Agerpres
TM2023. Palatul Culturii din Timișoara/foto Agerpres

Timișoara are un nou proiect!

A fost lansat pentru prima dată la Timișoara, proiectul 'NEO-ARH - Amprente ale stilului neoromânesc în Capitala Europeană a Culturii', care cuprinde un film documentar, o expoziţie de fotografie şi un catalog tematic, unde pot fi găsite câteva dintre clădirile timişorene care conţin astfel de elemente arhitectonice, cele mai reprezentative fiind Catedrala Mitropolitană şi frontispiciul Operei Naţionale Române.

Galeria de fotografie este deschisă publicului în Infocentrul Turistic din Complexul Bastion al Muzeului Naţional al Banatului (MNB), între 21 - 30 noiembrie, perioadă în care publicul poate face tururi ghidate gratuite ale principalelor clădiri în stil neoromânesc din oraş.

'Acest întreg ansamblu de arte vizuale dedicat unui stil identitar, care deşi pare dedicat unei categorii de specialişti - arhitecţi sau studenţi de la Arte, în realitate este pentru cei care înţeleg că identitatea românească are mai multe componente: limba, teritoriul, clădirile esenţiale din toate oraşele ţării, respectiv primăriile, catedralele, opera. Cum spunea Mitropolitul Ioan al Banatului, 'Dacă faci un tur al catedralelor din ţară, par toate la fel, frumoase, dar catedrala din Timişoara este unică'.

Evenimentul de acum se referă la identitatea noastră pe care o regăsim, la valori care trebuie să fie permanente. Stilul naţional român rămâne legat de complexa istorie a curentului Art Nouveau şi de identitatea sa culturală diversă (...) La Timişoara, acest stil a început să fie promovat după 1920, când în vestul Europei curentul Art Nouveau dispărea', a declarat, pentru AGERPRES, cineastul Cristian Radu Nemă, despre proiectul NEO-ARH.

Iniţiatoarea proiectului, Bianca Beatrice Michi, a consemnat, că în Timişoara stilul neoromânesc a apărut după Primul Război Mondial, începând cu 1920, fiind preferat de autorităţi pentru clădirile publice importante, cum sunt Catedrala Mitropolitană sau noul aspect al Teatrului Naţional (Opera).

'Am identificat în Timişoara şi alte clădiri care poartă amprenta stilului naţional românesc, precum Institutul de Igienă, Casa Ciobanu. Cele mai frumoase clădiri în acest stil se găsesc pe bulevardul C.D. Loga, unde coloanele brâncoveneşti decorează logii şi dau un aer aparte acestor construcţii', a completat Bianca Beatrice Michi.

Filmul documentar 'NEO-ARH', în regia cineaştilor Cristian Radu Nemă şi Mimis Ravanis, cu un scenariu semnat de Bianca Beatrice Michi, a fost lansat luni seara, la Timişoara, propunând o călătorie într-o lume heterotopică, unde privitorul poate urmări traseul integrării stilului arhitectural naţional în contextul extins al spaţiului timişorean construit.

Eseul reprezintă un exemplu de 'utopie patrimonială', potrivit fondatorului proiectului, care este proiectat în trecut şi se redefineşte în contemporaneitate. Documentarul include o abordare istorică şi artistică a unor clădiri reprezentative pentru stilul neoromânesc din Timişoara, interviuri cu personalităţi relevante şi cu actuali administratori ai clădirilor. Evenimentul cu mai multe componente este menit să aducă în atenţia publicului larg stilul arhitectural neoromânesc, una dintre cele mai remarcabile invenții arhitecturale ale artei naţionale, o veritabilă emblemă a unităţii culturale şi, totodată, un element semnificativ al patrimoniului cultural material al Timişoarei.

Sursă: AGERPRES / (A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel