Tradiții în seara de Miercuri din Săptămâna Mare. Denia care se citește astăzi!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Miercuri seara în Săptămâna Mare, tradițiile din cultura populară românească aduc aminte de Joimărița, o figură mitică descrisă ca fiind demonică și monstruoasă.

În tradițiile românești, Miercurea Mare este un preambul al zilei de Joia Mare. Marca sfârșitul torsului și începutul activităților agricole de primăvară. Gospodarii încheiau torsul și țesutul pentru a se pregăti să lucreze pământul.

Joimărița, o făptură demonică, inspecta munca femeilor pentru torsul lânii și le pedepsea pe cele leneșe lovindu-le mâinile și degetele. Mai târziu, comunitățile rurale au reinterpretat această credință printr-o formă ironică. S-au folosit cete de colindători care satirizau femeile leneșe, colindându-le cu „Joimărița”. Astfel, se pregăteau pentru purificarea din Joia Mare, când aveau loc focurile.

Copiii, în special cei mai mici, porneau sunând din clopoței și spuneau așa: „Câții-Mâții,/ Toarce câlții!/ Ori i-ai tors, Ori i-ai ros. Scoate țolul să îl văz!”. După ce colindau, cei mici primeau ouă, iar lumea era bucuroasă deoarece colindele acestea vesteau, practic, apropierea sărbătorilor pascale. 

Tradiții Săptămâna Patimilor. Ce nu este bine să faci în aceste zile?

O altă tradiție specifică este presărarea cenușii folosite pentru focul din seara de Miercuri a Săptămânii Mari în grădină, între straturile de zarzavaturi.

Postul este considerat sănătos atât pentru trup cât și pentru suflet, fiind o modalitate de purificare prin consumul hranei de origine vegetală și marcând o perioadă de liniște sufletească și fapte bune. La finalul postului, oamenii se spovedesc, mărturisind păcatele care îi apasă, și apoi se împărtășesc.

Această perioadă este marcată prin finalizarea curățeniei în casă și pregătirea ouălor pentru vopsit în Joia Mare. Se lasă în urmă tot ce este toxic, pentru a putea fi purificat prin focurile de Joia Mare, deoarece fiecare aspect avea un rost bine definit în viața satului românesc.

Săptămâna Mare, ultima săptămână din postul Paștelui, este extrem de semnificativă în viața fiecărui creștin. Reprezintă Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. În această perioadă au loc și Deniile.

Scurte versete Biblice despre Învierea lui Iisus pe care să rostești în rugăciunile tale: Nu este aici, ci a înviat!

Ce Denie se citește în Miercurea Mare?

Miercurea se citește Evanghelia cu femeia păcătoasă care s-a ținut de Mântuitor, iar când Dumnezeu a intrat în casa lui Simon cel Lepros, pe care l-a vindecat, a intrat și ea în casa fariseului. Ea și-a recunoscut păcatele și i-a uns capul și picioarele Mântuitorului cu mir de mare preț. De asemenea, Miercurea este ziua trădării, a vânzării lui Hristos. Seara, la Denii, se citește Evanghelia pregătirii Cinei celei de Taină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel