Un fel de „viagra” a lui Cezar, Silphium, o plantă-minune. Ce anume vindeca și cum a fost distrusă de schimbările climatice

Autorul articolului: Elena Airini |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
sursă: Pexels.com
sursă: Pexels.com

Silphium era o plantă extrem de importantă din punctul de vedere al medicinei practicate în Antichitate, dar și în ceea ce privește puterile sale afrodiziace. Faptul că a devenit exagerat de cultivată și recoltată a dus la bogăția economică a spațiului în care creștea. Pentru a construi mai mult și a dezvolta orașul care cunoștea o economie înfloritoare, s-au făcut defrișări, care într-un final au distrus echilibrul climatic al zonei, fapt care a dus la dispariția plantei-minune. Este un exemplu perfect a ceea ce s-ar putea întâmpla în zilele noastre cu cafeaua sau orezul, plante suprarecoltate.

Silphium, planta misterioasă folosită în antichitate avea o gamă variată de utilizări, de la condiment, la parfum, sau chiar medicament. Totodată, atât grecii, cât și romanii o foloseau ca afrodiziac. Era un bun de preț în cadrul trocului din orașul Cyrene din nordul Africii (în Libia de astăzi), era atât de importantă acolo din punct de vedere economic, încât majoritatea monedelor lor conțineau o imagine a acestei plante.

Nu se știe exact cum era silphium, se crede în prezent că făcea parte din specia dispărută pe nume „genus Ferula”. S-a menționat că această plantă ar fi avut rădăcini groase și lungi de aproximativ 48 de centrimentri, acoperite cu un fel de scoarță neagră, în timp ce tulpina era similară cu cea de fenicul. 

O serie de utilizări ale silphiumului erau în zona medicală: tuse, dureri de gât, dar și indigestia. Pe de altă parte, era folosită pe post de metodă de contracepție sau în cazul avorturilor. 

Romanii iubeau această plantă mai mult decât iubim noi ciocolata în zilele noastre spun cei de la The Guardian. Însuși Iulius Cezar considera această plantă atât de valoroasă încât își făcuse rezerve de mai bine de o jumătate de tonă de silphium. 

Nu se știe ce a condus la dispariția acestei plante, cel mai probabil, există mai multe motive precum deșertificarea zonei în care creștea, dar și suprarecoltarea. În timpul lui Nero planta a dispărut, nemaiputând fi cultivată, iar oamenii de știință consideră că acest fapt s-a produs din cauza schimbărilor climatice produse de oameni. Grecii au încercat ani la rând să o cultive, dar nu au reușit. 

Cercetătorii Paul Pollaro și Paul Robertson de la Universitatea din New Hampshire, citați de The Guardian, au publicat în „Frontiers in Conservation Science” un articol despre felul în care creșterea și dezvoltarea urbană, defrișările fiind cele care au schimbat cel mai tare micro-climatul de care avea nevoie silphium ca să crească. Chiar dacă oamenii din Cyrene și-au dat seama că planta își începe declinul și au început să interzică recoltarea ei masivă, dar și să îngrădească zonele unde aceasta creștea, rezultatul a fost inevitabil. Valoarea acestei plante a dus la pierderea ei până la urmă. 

surse: the Guardian.com, wikipedia.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel