Un nou tip de Efect Leidenfrost nemaivăzut până acum. Ce au descoperit cercetătorii din Mexic

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Un nou tip de Efect Leidenfrost nemaivăzut până acum. Ce au descoperit cercetătorii din Mexic / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un nou tip de Efect Leidenfrost nemaivăzut până acum. Ce au descoperit cercetătorii din Mexic / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un nou studiu al cercetătorilor din Mexic a scos la iveală detalii necunoscute despre Efectul Leidenfrost.

Peste temperatura de 193 grade Celsius, ceva aproape magic se poate întâmpla cu apa dintr-un recipient. Numit Efectul Leidenfrost, atunci când este introdusă apă pe o suprafață fierbinte, picăturile plutesc deasupra pe un strat de vapor.

Asta se poate întâmpla cu numeroase tipuri de lichide, atât timp cât temperaturile sunt mult mai crescut decât punctul de fierbere al fiecărui lichid în parte. Însă, cercetătorii au descoperit acum ceva și mai interesant. Acest efect poate apărea chiar între două picături de lichide diferite, ceea ce le determină să se respingă una pe alta.

Cercetătorii, coordonați de fizicianul Felipe Pacheco-Vázquez de la Universitatea din Puebla, Mexic, au analizat lichide precum apă, etanol, metanol, cloroform și formamidă pentru a vedea dacă două picături din fiecare combinație de lichide s-ar „coaliza” imediat într-o singură picătură sau dacă s-ar respinge de câteva ori.

„Coalescența directă a durat câteva milisecunde”

Echipa a folosit o mică placă metalică pe care au încălzit-o până la 250 de grade Celsius, un nivel cu multe peste punctul de fierbere al lichidelor. Apoi, o picătură consistentă de lichid a fost adăugată împreună cu o picătură colorată cu albastru. Unele picături (atunci când erau același tip de lichid sau lichide cu puncte de fierbere similare) s-au unit imediat. Alte picături nu s-au grăbit deloc.

„Coalescența directă a durat câteva milisecunde, fiind observată în principal cu picături din același lichid sau lichide cu proprietăți similare. Prin comparație, picăturile cu diferențe majore s-au respins timp de câteva secunde sau chiar minute, în timp ce s-au evaporat până au ajuns la o dimensiune critică pentru coalescență”, au explicat oamenii de știință.

În cele din urmă, după ce lichidul care se evaporează mai rapid se micșorează până la o anumită dimensiune, cele două picături se combină și „explodează”, astfel că avem de-a face cu o amestecătură de lichide ceva mai mare decât două picături.

„Noi am numit acest scenariu efectul Leidenfrost triplu”

Echipa a sugerat că această respingere ar putea fi chiar „un efect Leidenfrost triplu”, în care picăturile dobândesc un strat izolator de vapor între ele, nu doar cel de pe suprafața plăcii, scrie Science Alert.

„Dinamica respingerii este produsă pentru că picăturile nu sunt doar în starea Leidenfrost cu substratul, dar efectul este prezent și între ele la momentul coliziunii”, au precizat cercetătorii.

„Asta se întâmplă din cauza punctelor de fierbere diferite, astfel că picătura mai fierbinte funcționează ca o suprafață fierbinte pentru picătura cu punct de fierbere mai scăzut, astfel producând simultan trei zone de contact pentru starea Leidenfrost. Noi am numit acest scenariu efectul Leidenfrost triplu”, au adăugat autorii noului studiu publicat în Physical Review Letters, potrivit Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel