ZECE lucruri interesante despre ISTORIA BANILOR

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Laitmotivul anului 2024 la Astrosens.ro este monetizarea. Deoarece educația financiară este importantă pentru noi, vrem să explorăm cât mai multe din acest domeniu. Iată câteva lucruri interesante despre istoria banilor!

Banii au evoluat de la un mecanism simplu de troc la structuri extrem de complicate pe care le folosim în viața de zi cu zi. Prin urmare, ar putea fi important să analizăm originile banilor ca mijloc de putere de cumpărare viitoare și capacitate de troc. 

Iată câteva informații utile despre istoria banilor!

  1. Banii au fost parte din istoria umană timp de cel puțin 5.000 de ani. Înainte de aceasta, probabil că se folosea un sistem de troc. Cea mai veche monedă din lume datează din anul 600 î.Hr. în China, iar ulterior s-a trecut la bani de hârtie în jurul anului 700 d.Hr. Însă pentru anumite regiuni din Europa, trecerea de la monede metalice la bani de hârtie a avut loc abia în secolul al XVI-lea.
  2. Înainte ca banii să fie realizați din bancnote și monede, aceste obiecte erau folosite ca monedă: cochilii de melc, fildeș, lut, animale vii și grâu. Atâta timp cât era divizibil și rar, putea fi considerat "ban”.
  3. Odată cu trecerea la bani de hârtie, comerțul internațional a început să crească. Valoarea monedei a început să depindă de puterea guvernului sau monarhiei unei țări, și în curând au început războaiele valutare.
  4. Tehnologia plăților mobile și moneda virtuală sunt două forme noi de monedă lansate în secolul al XXI-lea. Plățile mobile sunt folosite pentru a plăti produse și servicii prin intermediul unui smartphone sau tabletă, în timp ce moneda virtuală reprezintă o reprezentare digitală a valorii care funcționează ca mijloc de schimb. Nu este controlată sau reglementată de o bancă centrală.
  5. În SUA, costă aproximativ 2 cenți să se producă o monedă de 1 cent. Pentru un nickel (5 cenți), costul este de 7,5 cenți. Aceste costuri suplimentare se adună rapid. În 2018 (când au fost disponibile cele mai recente date), se estimează că producția de monede de 1 cent a costat contribuabilii americani încă 85,5 milioane de dolari și producția de nickeli încă 33,5 milioane de dolari.
  6. Dolarul american este moneda preferată la nivel mondial pentru împrumuturi, împrumuturi și rezervele băncilor centrale. Euro este a doua. Începând cu introducerea euro în 1999, nivelul de trai și ocuparea forței de muncă au crescut. Economii ale zonei euro au fost, de asemenea, protejate de volatilitatea cursurilor de schimb. Astăzi, euro este utilizat de peste 340 de milioane de europeni.
  7. Lira sterlină este moneda oficială a Regatului Unit, prima liră apărând în 1489 în timpul domniei lui Henric al VIII-lea. În timp ce majoritatea Europei a adoptat euro ca monedă unică în jurul începutului secolului al XXI-lea, lira sterlină a supraviețuit ca monedă independentă.
  8. Majoritatea valutei lumii există sub formă electronică. Economiștii estimează că monedele și bancnotele reprezintă doar 8% din valuta lumii. Restul se află pe hard disk-uri de computer în conturi bancare electronice din întreaga lume. Datorită acceptării mondiale a internetului și a plăților online, oamenii fac și cheltuiesc bani fără să-i atingă efectiv.
  9. John Shepherd-Barron este creditat cu inventarea Bancomatului (ATM). Primul ATM a fost instalat la o sucursală a băncii Barclay's pe o stradă din Enfield, Londra, în iunie 1967. Primul ATM din SUA a fost lansat în septembrie 1969 la sucursala Chemical Bank din Rockville Center, New York. În 1970, un inginer britanic numit James Goodfellow a creat conceptul de număr de identificare personal (PIN).
  10. Știați că banii au o durată de viață scurtă? În medie, un dolar rezistă doar 18 luni, un bancnotă de 5 dolari rezistă doi ani, iar una de 10 dolari rezistă trei ani. De aceea, Biroul de Gravură și Tipar al SUA trebuie să re-tipărească 541 de milioane de dolari în bani în fiecare an.

Sănătatea ta este importantă. Nu lăsa simptomele netratate! Iată 7 soluții la îndemână pentru a scădea tensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel