ZECE motive pentru care să privești un serial psihologic. Descoperă tehnicile de analiză comportamentală!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Timpul nostru liber poate fi valorificat la maxim, inclusiv prin activități mici care ne pot educa. Chiar dacă căutăm mereu metode de relaxare la îndemână, îți poți imagina că prin vizionarea unui serial potrivit, poți totuși acumula o mulțime de informații? Iată de ce sunt importante serialele psihologice! 

Unii oameni își îmbunătățesc starea de bine prin vizionarea unui serial romantic sau a unei comedii, în timp ce alții se simt bine atunci când privesc unul polițist, psihologic, în care scenariile sunt un pic mai triste, dar mult mai educative. Ce ne oferă un serial psihologic? O poveste fascinantă, care te face să treci prin diverse stări. Mister și acțiune. Dar asta nu e tot, rămânem și cu multe informații din psihologie. Analiza comportamentului uman pare un domeniu greu? Nu este nicidecum. Trebuie doar să știi de unde poți afla. Ia alături de tine o foaie și un pix sau chiar folosește-te de telefon și privește un serial care îți dă motive pentru a lua notițe!

Iată cum ne ajută astfel de seriale!

1. Înțelegerea mai profundă a comportamentului uman

Serialele psihologice adesea explorează complexitatea minții umane și a relațiilor interpersonale și oferă perspectivă mai largă asupra modului în care oamenii gândesc, simt și acționează în diferite situații. Comportamentul uman este adesea analizat în acest fel de seriale, drept urmare poți învăța cu ușurință ce înseamnă anumite gesturi și reacții. Nu uita să-ți iei notițe! Îți vor fi de folos.

CINCI tipuri de persoane cărora trebuie să le impui LIMITE

2. Creșterea empatiei

Când privești personaje care trec prin experiențe variate și dificile, te poți dezvolta în abilitatea de a înțelege și de a simți empatie față de alții, ceea ce poate îmbunătăți relațiile personale și sociale.

3. Conștientizarea problemelor de ordin psihologic și psihiatric

Serialele psihologice pot aborda teme precum anxietatea, depresia, traumele, dependențele. Oferă oportunitatea de a înțelege mai bine aceste probleme și de a recunoaște semnele și simptomele asociate cu ele. Totodată, se prezintă și probleme mai complexe, cum ar fi tulburări ale comportamentului, uneori chiar și transmise genetic. 

4. Îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor

Poți învăța noi strategii de rezolvare a problemelor și abilități de adaptare care îți pot fi utile și în viața reală, datorită situațiilor dificile prin care trec personajele. 

5. Reflecție asupra propriei vieți

Serialele psihologice pot fi provocatoare și te pot face să reflectezi asupra propriilor tale experiențe și alegeri de viață. Ai oportunitatea să te afli cum te poți analiza și să reflectezi puțin la propriul comportament.

6. Stimularea gândirii critice

Prin analiza poveștilor și personajelor din serialele psihologice, te poți dezvolta în abilitățile de gândire critică și capacitatea de a evalua și de a interpreta informațiile într-un mod mai profund și mai conștient.

Lumea misterioasă a viselor. INTERPRETAREA celor mai comune vise

7. Sporirea atenției și concentrării

Serialele psihologice pot avea fire narative complexe și pline de detalii, care vă pot antrena capacitatea de a fi atent și concentrat pe mai multe aspecte ale povestirii. Această practică poate îmbunătăți în mod indirect abilitatea de a avea atenție sporită la detalii.

8. Exercițiu pentru creier

Încercarea de a urmări firele narative profunde și de a deduce motivele și consecințele acțiunilor personajelor poate fi un exercițiu excelent pentru creier, prin stimularea gândirii critice și a capacității de analiză.

9. Plăcerea descoperirii

Atunci când ești atent la detalii și dedicat în a urmări subtilitățile dintr-un serial psihologic, poți descoperi indicii și semnale discrete care te pot ajuta să anticipi viitoarele întorsături ale poveștii sau să înțelegi mai bine motivațiile personajelor.

10. Învățarea tehnicilor de persuasiune

Serialele psihologice îți pot prezenta personaje care folosesc diferite strategii de persuasiune și influențare a celor din jur. Poți învăța despre tehnici de persuasiune eficiente, ceea ce te poate ajuta să devii mai convingător atunci când trebuie să prezinți idei sau să argumentezi în fața altora. De asemenea, îți crește capacitatea de a spune o poveste care poate captiva publicul.

Dacă vrei să pătrunzi în lumea acțiunii, psihologiei și a investigațiilor, iată câteva seriale de care nu vei rămâne dezamăgit:

  • Hannibal
  • The Mentalist
  • Lie To Me
  • Criminal Minds
  • True Detective

Vezi și Opere nemuritoare. Recomandări de lecturi esențiale pentru orice cititor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel