Zeița Hestia, cea care simbolizează armonia și viața de familie. Cu ce semn din zodiac o asemănăm?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
freepik.com
freepik.com

Hestia era în mitologia greacă zeița virgină a vetrei și a casei.

Ce știm despre zeița Hestia?

Această zeiță din mitologia greacă este cunoscută drept protectoarea focului sacru și al căminului. Totodată, era zeița vetrei și a casei. 

De asemenea, Hestia nu este reprezentată în mitologie ca având trăsături distincte, ci este asociată cu focul etern și cu diferite ritualuri domestice. Chiar dacă nu este una dintre cele mai proeminente figuri mitologice, precum Zeus sau Afrodita, rolul său era unul foarte important în societatea greacă antică. Motivul? Focul sacru pe care aceasta îl proteja reprezenta stabilitatea și unitatea familiei și a comunității.

Mitologia greacă. Ce știm despre Poseidon, zeul mării și al oceanelor?

Hestia devine astfel venerată într-o mulțime de orașe grecești. Templele care i-au fost dedicate erau pline de oameni care o invocau în rugăciuni. Se credea că Hestia aduce siguranță, pace și prosperitate în familie și în comunități.

Chiar dacă nu există prea multe mituri în care Hestia este cap de afiș, ea este celebră fiindcă și-a cedat locul în rândul zeilor Olimpului în favoarea lui Dionysos. Așadar, ea a preferat să rămână retrasă, în sanctuarul ei, și să se dedice păstrării focului sacru.

Focul sacru al Hestiei păstrat în temple dar și în orice casă grecească era considerat sfânt. Acest foc era aprins tot timpul și simboliza focul divin al spiritului din familie.

Cultul Afroditei. Ce trebuie să știm despre una dintre cele mai cunoscute zeițe din mitologia greacă?

Mai mult, Hestia era invocată la începutul și la finalul meselor, în timpul ceremoniilor de nuntă, precum și în cadrul altor evenimente importante din viața de familie. Des, se aduceau ofrande în cinstea ei, pentru ca Hestia să mențină armonia și bunăstarea.

Cum mai este portretizată Hestia? Ca fiind una dintre cele mai blânde și mai pure zeițe din comunitatea greacă. Era iubită și respectată de ceilalți zei. Pentru că nu se băga în conflicte și intrigi, remarcăm natura sa pașnică, non-conflictuală.

De regulă, Hestia apare în reprezentări ca fiind o femeie calmă, așezată, ce ține un vas sau o torță. Această ultimă reprezentare subliniază legătura sa cu focul sacru și cu anumite ritualuri domestice.

Dacă facem o paralelă cu astrologia, putem spune că Hestia este asociată cu semnul zodiacal al Taurului. Cum se leagă Taurul de Hestia? În mai multe moduri. Nativii născuți în Taur sunt grijulii, răbdători și dedicați, întocmai ca această zeiță. Taurii reprezentă prietenii buni și grijulii, la fel cu zeița căldurii și a vieții de familie.

În final, Taurii fac din familia lor o prioritate. Își protejează extrem de mult membrii și sunt la fel de implicați în treburile casnice. Nu lipsesc niciodată de la evenimentele importante de familie.

Ai în vedere și următorul articol de pe Astrosens: Figuri influente din mitologia greacă: ce știm despre Zeus?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel