10 curiozități interesante despre pizza, unul dintre cele mai cunoscute alimente din lume

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Indiferent dacă mănânci sau nu pizza, poate te interesează următoarele curiozități!

Pizza este un fel de mâncare extrem de apreciat, indiferent de țară! Așa că ți-am pregătit unele curiozități despre acest preparat.

1. Pizza Margherita datează din 1889

Te-ai gândit vreodată când a apărut pizza Margerita? Ei bine, se pare că acest preparat are o istorie veche și datează încă din 1889. A fost creată de Raffaele Esposito. Acesta a fost rugat să facă o pizza pentru Regina Margherita a Italiei, iar rețeta este foarte populară și în zilele noastre.

Așa a apărut celebra pizza care conține mozzarela, sos de roșii și busuioc. Aceste ingrediente, în culorile alb, roșu și verde, au fost folosite ca să reprezinte steagul italian.

2. Italienii au creat legea pizzei perfecte

Da, italienii sunt renumiți ca fiind creatorii celor mai bune pizze din întreaga lume. Din acest motiv, aceștia își iau rolul în serios și au votat chiar și o lege, ce conține regulile de bază pentru o pizza perfectă. Există mai multe capitole, ce vorbesc despre aluat, ingrediente sau modul de folosire a uleiului de măsline.

În acest sens, se spune că o pizza ideală trebuie să fie musai coaptă în cuptorul de lemne, dar și să nu depășească 35 de centimetri în diametru, cu maximum 2 centimetri pe marginile preparatului.

3. Cea mai scumpă pizza din lume depășește 200 de dolari americani

Vrei să știi cât a fost cea mai scumpă pizza din lume? Se pare că prețul cel mai mare plătit pentru un asemenea aliment a fost de 270 de dolari americani. De ce atât de mult? Avea aur comestibil, caviar, homar marinat, carne de vânat și un somon afumat din regiunile Scoției.

4. Ketchup nu este cel mai folosit sos pentru pizza

Deși ai crede că se folosește la scară largă ketchup pentru feliile gustoase de pizza, se pare că nu. Sunt populare toppingul vegetarian, dar cel mai folosit este sosul de pepperoni.

5. Cea mai mare pizza din lume a avut 45 de kg

Ce pizza a intrat în Cartea Recordurilor? Un preparat de 45 de kg și peste 4 metri pătrați. A fost creată în Texas, de opt persoane, care au muncit la ea mai mult de două ore.

6. Femeile mănâncă mai puțină pizza decât bărbații

Conform sondajelor, femeile nu mănâncă la fel de multă pizza precum domnii, dar lasă bacșișuri mai mari restaurantelor sau curierilor atunci când servesc acest aliment.

7. În 2021, recordul mondial la mâncat pizza era deținut de un român

Acum doi ani, Cristian Dumitru a reușit să mănânce mai mult de 90 de kilograme de pizza într-o săptămână. 

8. Pizza creează vânzări colosale

Fiindcă este un aliment popular pe întregul glob, industria de pizza generează vânzări uriașe. De exemplu, În SUA, unde pizza este extrem de apreciată, se fac mai mult de 30 de miliarde de dolari anual. Sondajele spun că peste 90% dintre americani mănâncă pizza de 2-3 ori pe lună.

9. Pizza provine din Grecia

Cu toții știm că pizza vine din Italia. Însă, se pare că nu aici a fost pregătită pentru prima dată. În Grecia antică, se coceau lipii rotunde și mari, pe care se așezau condimente, ulei de măsline, cartofi sau alte legume. În Italia, pizza s-a vândut începând cu secolul XVIII, pe stradă și în piețe.

10. Cuvântul "pizza" nu provine din limba italiană

Se pare că originea acestui cuvânt este mult mai veche. Pizza, de fapt, vine din limba latină. Astfel, cuvântul "picea" însemna crusta care era arsă pe foc sau jar.

Vezi și: 10 curiozități despre mâncare. Care e cel mai furat aliment din lume

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel