11 decembrie - Ziua Internaţională a Muntelui

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
pexels.com
pexels.com

Adori muntele? Această știre te-ar putea bucura, pentru că este sărbătorit la nivel internațional! Ziua de 11 decembrie este Ziua internațională a munților, proclamată în 2003, de Adunarea Generală a ONU.

Această celebrare urmărește încurajarea comunității internaționale de a organiza evenimente care să sublineze importanța dezvoltării zonei montane.

Munţii găzduiesc 15% din populaţia lumii şi adăpostesc circa jumătate din 'punctele fierbinţi' ale biodiversităţii mondiale. Ei furnizează apă dulce pentru viaţa de zi cu zi pentru jumătate din omenire. Conservarea lor este, deci, un factor-cheie pentru dezvoltarea durabilă, şi din acest motiv, Ziua internaţională a muntelui, celebrată anual în data de 11 decembrie, îşi propune să promoveze o mai mare conştientizare a importanţei munţilor pentru viaţa oamenilor.

Din păcate, munţii sunt ameninţaţi de schimbările climatice şi de supraexploatare. Pe măsură ce clima globală continuă să se încălzească, populaţiile montane - unele dintre cele mai sărace din lume - se confruntă cu dificultăţi şi mai mari pentru a supravieţui. Temperaturile în creştere fac, de asemenea, ca gheţarii montani să se topească în ritmuri fără precedent, afectând aprovizionarea cu apă dulce în aval pentru milioane de oameni.

Această problemă ne afectează pe toţi şi de aceea trebuie să ne reducem amprenta de carbon şi să avem grijă de aceste comori naturale, subliniază Organizaţia Naţiunilor Unite pe site-ul său, Un.org. Atenţia tot mai mare acordată importanţei munţilor a determinat Adunarea Generală a ONU să declare anul 2002 drept Anul Internaţional al Munţilor. Prima zi internaţională a fost sărbătorită pentru prima dată în anul următor, 2003. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) coordonează celebrarea anuală a #InternationalMountainDay, iar anul 2022 a fost proclamat de ONU drept Anul internaţional al dezvoltării durabile a munţilor (International Year of Sustainable Mountain Development).

Tema propusă pentru marcarea Zilei internaţionale a muntelui în 2022 este 'Femeile mişcă munţii'. Femeile joacă un rol esenţial în protecţia mediului şi în dezvoltarea socială şi economică a munţilor. Adesea, ele sunt principalii administratori ai resurselor montane, gardieni ai biodiversităţii, păstrători ai cunoştinţelor tradiţionale, custozi ai culturii locale şi experţi în medicina tradiţională, subliniază UN.org.

Creşterea variabilităţii climei, alături de lipsa de investiţii în agricultura montană şi în dezvoltarea rurală, a împins adesea bărbaţii să migreze în alte părţi în căutarea unor mijloace de trai alternative, explică site-ul ONU. Prin urmare, femeile au preluat multe dintre sarcinile pe care anterior le îndeplineau bărbaţii, însă femeile din zonele montane sunt adesea invizibile din cauza lipsei de putere de decizie şi a accesului inegal la resurse.

În calitate de agricultori, vânzători pe piaţă, femei de afaceri, meşteşugari, antreprenori şi lideri comunitari, femeile şi fetele de la munte, în special din zonele rurale, au potenţialul de a fi agenţi majori ai schimbării. Atunci când femeile din mediul rural au acces la resurse, servicii şi oportunităţi, ele devin o forţă motrice împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei rurale şi sunt active în dezvoltarea economiilor montane.

Ziua internaţională a muntelui 2022 este, deci, o oportunitate de a promova egalitatea de gen şi de a contribui la îmbunătăţirea dreptăţii sociale, a mijloacelor de trai şi a rezilienţei, explică Un.org.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel