11 iulie - Ziua mondială a populaţiei şi a unui cocktail răcoritor şi aromat

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua mondială a populaţiei

Ziua mondială a populaţiei este menită să ne reamintească în fiecare an pe 11 iulie că rata actuală de creştere a populaţiei este nesustenabilă, iar problemele sociale şi logistice cu care ne confruntăm în prezent pentru a satisface cererea acestei populaţii se vor agrava dacă nu facem nimic. Nevoile de energie şi de hrană ale lumii continuă să pună o presiune din ce în ce mai mare asupra capacităţii noastre de a le satisface, iar resursele, în general, sunt din ce în ce mai greu de obţinut.

Ziua mondială a populaţiei (#WorldPopulationDay) a fost instituită de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la problemele demografice globale, precum importanţa drepturilor omului, a sănătăţii materne, a sărăciei, a egalităţii de gen şi a planificării familiale. Există mai multe motive pentru care poate apărea suprapopularea: cel mai evident este creşterea natalităţii, dar şi epuizarea resurselor, creşterea imigraţiei şi scăderea ratei mortalităţii.

Riscurile care apar din cauza suprapopulării sunt foametea în masă, impactul asupra calităţii vieţii, colapsul ecologic iminent sau potenţial, încălzirea globală şi depăşirea capacităţii planetei de a ne susţine. În 1987 a avut loc un eveniment denumit 'Ziua celor cinci miliarde', marcând faptul că populaţia umană a depăşit pragul de 5 miliarde. De atunci, programul de dezvoltare al Organizaţiei Naţiunilor Unite a depus eforturi pentru a anticipa, sprijini şi compensa nevoile unei populaţii în creştere rapidă.

Tensiunea existentă de a ne susţine populaţia actuală cauzează deja încălcări grave ale drepturilor omului şi ale egalităţii. Pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oameni se nasc într-o lume care deja nu reuşeşte să aibă grijă de cetăţenii săi, tot mai mulţi dintre ei vulnerabili la încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi traficul de persoane şi munca copiilor.

Ziua Mojito

Această zi de vară recomandă un cocktail răcoritor având drept principale ingrediente rom, lămâie, sirop, apă minerală şi frunze de mentă. Este vorba de Mojito, căruia îi este dedicată ziua de 11 iulie în Statele Unite, un motiv de a ne permite să încercăm această băutură, în diferitele ei variante de preparare, fără să ne simţim prea mult vinovaţi.

Multă lume ştie că Mojito era băutura preferată a celebrului scriitor american Ernest Hemingway. Dar care este istoria acestui cocktail gustos? - ne provoacă site-ul daysoftheyear.com. Locul de naştere al acestei băuturi răcoritoare este Havana, Cuba. Cu toate acestea, au existat multe dezbateri cu privire la originea exactă a băuturii. O variantă ar fi că băutura a fost creată cu ingrediente aduse din Cuba de către indienii din America de Sud, care preparau leacuri pentru mai diferite boli tropicale. Unii istorici cred că existenţa cocktailului se datorează sclavilor africani care lucrau pe câmpurile de trestie de zahăr din Cuba în secolul al XIX-lea. Sucul de trestie de zahăr numit Guarapo se folosea într-o băutură populară în rândul sclavilor africani din acea vreme. Şi în ceea ce priveşte numele de mojito, există o mulţime de confuzii şi teorii cu privire la locul de unde provine. Unii cred că este doar un derivat al unui cuvânt spaniol, mojadito, care înseamnă umed. Există apoi alţii care cred că acest nume are legătură cu mojo, un condiment cubanez făcut din lămâie şi folosit pentru a da gust mâncărurilor. Dar indiferent care este adevărul, cert este că Ziua Mojito (#MojitoDay) trebuie sărbătorită aşa cum se cuvine, şi nu doar în Statele Unite! Prin urmare, nu ne rămâne decât să ne bucurăm, în mod responsabil, de acest cocktail incredibil de răcoritor, cu o mulţime de arome delicate. Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel