11 septembrie: ziua comemorării atentatelor din 2001

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 11 sep 2022, 09:04 | Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Înscrisă în memoria tuturor celor care au trăit-o, aceasta a fost ziua în care patru avioane au fost deturnate şi prăbuşite intenţionat în Statele Unite ale Americii provocând moartea a 2.977 de persoane.

După ce au deturnat avioanele, teroriştii au îndreptat în mod deliberat trei dintre ele în două clădiri importante, Pentagonul din Washington DC şi Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de Shanksville, Pennsylvania. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate de aceste deturnări au constituit cel mai mare act de terorism comis vreodată pe teritoriul Statelor Unite. Ziua patriotului este recunoscută de legislaţia americană ca fiind ziua oficială de comemorare a acestor evenimente tragice. Totuşi nu este o zi de sărbătoare legală. Birourile guvernamentale şi publice, întreprinderile şi şcolile nu sunt închise în această zi, dar pot organiza evenimente speciale şi programe de informare pentru a comemora această sărbătoare anuală. La indicaţia preşedintelui, drapelul Statelor Unite ale Americii ar trebui să fie arborat în bernă pe casele americanilor, la Casa Albă şi pe toate clădirile guvernamentale ale Statelor Unite din întreaga lume, în semn de respect pentru cei care au murit la 11 septembrie 2001.

Mulţi oameni păstrează un moment de reculegere la ora 8:46 EDT (ora de vară a Estului). Acest moment marchează ora la care primul avion a intrat în World Trade Center. Unele comunităţi, în special în zonele direct afectate de atentate, organizează slujbe religioase speciale sau întâlniri de rugăciune. Persoanele care au trăit personal evenimentele din 2001 sau care au pierdut persoane dragi în urma acestora, pot depune flori sau vizita monumentele comemorative.

Cel mai puternic simbol al evenimentelor care au avut loc la 11 septembrie 2001 sunt imaginile şi înregistrările video cu avioanele care intră în clădiri, cu turnurile gemene ale World Trade Center înghiţite de fum şi apoi prăbuşindu-se şi cu oameni căzând din clădiri. De asemenea, sunt adesea prezentate imagini realizate cu clădiri avariate şi cu rude care îi caută pe cei dragi în zilele şi săptămânile de după atentate. Drapelul Statelor Unite este adesea afişat în jurul imaginilor legate de evenimentele de la 11 septembrie 2001. Acest lucru are rolul de a le reaminti americanilor că ţara lor a rămas puternică în faţa atacurilor teroriste masive. Atacurile de la 11 septembrie 2001 au sporit considerabil atenţia acordată securităţii naţionale în Statele Unite. Acest lucru a avut implicaţii uriaşe pentru politica naţională şi internaţională a Statelor Unite. Acest lucru este valabil în special pentru relaţiile dintre Statele Unite şi ţările islamice din Orientul Mijlociu.

 Ziua fără ştiri

În ziua comemorării groaznicelor atentate, poate nu fără legătură cu aceasta, este şi ziua 'No News Is Good News' când suntem îndemnaţi să luăm o pauză de la ştirile zilnice, adică să închidem televizorul şi radiourile, să ne deconectăm de la internet şi să renunţăm la ziare. Prin urmare, cei care s-au săturat să audă doar ştiri despre dezastre, tragedii şi tot felul de nenoriociri, pot scăpa de ele în ziua în care lipsa ştirilor este cea mai bună ştire (#NoNewsisGoodNewsDay), pentru că, nu-i aşa, lumea nu este atât de rea când nimeni nu ne spune cât de groaznice sunt lucrurile!

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play