13 decembrie - Ziua naţională a calului în Statele Unite ale Americii

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
pexels.com
pexels.com

Congresul SUA a desemnat data de 13 decembrie "Ziua națională a calului", în semn de apreciere pentru această creatură maiestuoasă.

Caii sunt animale minunate. Trebuie să știi că există peste 400 de rase diferite de cai, iar un cal adult poate ajunge până la 998 de kilograme și 175 cm, măsurat de la umeri la copite. Desigur, există și cai pitici. Cea mai mică rasă cântărește în jur de 55 de kilograme și are 46 cm. Caii se găsesc peste tot pe glob, mai puțin in țări precum Antarctica, conform daysoftheyear.com.

Ziua calului (#DayoftheHorse) a fost creată pentru a aduce un omagiu contribuţiilor culturale, istorice şi economice pe care le-a adus societăţilor noastre acest animal, a cărui existenţă pe Pământ datează de peste 50 de milioane de ani. În 2004, Congresul SUA a desemnat ziua de 13 decembrie drept Ziua naţională a calului în semn de apreciere faţă de aceste creaturi maiestuoase şi deosebit de utile.

Potrivit Universităţii de Stat din Oklahoma, se crede că primii cai care au fost domesticiţi au fost în Asia, între anii 3000 şi 4000 î.Hr. În acele vremuri, caii erau folosiţi în principal pentru carne şi lapte. În cele din urmă însă, ei s-au alăturat bivolilor ca tip de animal care era folosit pentru transport. Caii primitivi au dispărut în urmă cu 13.000 de ani în urmă de pe continentul american, unde au fost reintroduşi de către coloniştii europeni la sfârşitul anilor 1400.

Fie că ajută la aratul câmpurilor, fie că ajută la transportul alimentelor şi al proviziilor în zonele rurale, fie că ajută la deplasarea animalelor în ferme, caii continuă să fie indispensabili şi în ziua de astăzi.

Aceste animale trăiesc în jur de 25 de ani. Cea mai mare viteză de sprint care a fost înregistrată de un cal este de 88 km/h. O altă informaţie interesantă - caii au ochi mai mari decât orice alt tip de mamifer terestru. Ei sunt capabili să vadă la aproape 360 de grade în acelaşi timp, deoarece ochii lor se află în partea laterală a capului.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel