13 iunie: Ziua maşinii de cusut şi a softball-ului

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua maşinii de cusut onorează o invenţie prezentă în vieţile noastre de peste 150 de ani. Înaintea maşinii de cusut, confecţionarea hainelor era o practică manuală. Maşina de cusut a adus o schimbare revoluţionară şi nu doar că a stimulat o întreagă industrie, dar a schimbat totodată şi felul în care ne raportăm la hainele pe care le purtăm.

Tâmplarul şi inventatorul englez Thomas Saint a primit primul patent pentru proiectul unei maşini de cusut în 1790. Intenţia lui era ca maşina proiectată de el să coasă piele şi ţesătură. Cu toate acestea, nu i-a făcut niciodată reclamă şi nu au fost găsite alte dovezi ale proiectului în afara unor desene. În 1874, William Newton Wilson a descoperit desenele lui Saint la biroul de invenţii din Londra. Cu câteva modificări minore, Wilson a construit un model funcţional. Maşinăria lui Wilson se află în prezent expusă la Muzeul de Ştiinţă din Londra. Pe lista inventatorilor maşinii de cusut se mai află: Walter Hunt, care a inventat în 1832 prima maşină de cusut cu ac din Statele Unite; în 1842, John Greenough a patentat prima maşină de cusut din Statele Unite. În 1851, un alt inventator, Isaac Singer a dezvoltat un model al unei maşini de cusut durabile, care îl va implica totodată într-un proces cu Elias Howe pentru încălcarea brevetului.

Utilizarea industrială a maşinii de cusut a redus povara muncii femeilor, transferând confecţionarea hainelor în fabrici. Acest lucru a dus de asemenea la o scădere a timpului de producţie, ceea ce a făcut ca preţul hainelor să scadă considerabil.

Ziua internaţională a aruncării cu toporul

Ziua internaţională a aruncării cu toporul, marcată pe 13 iunie, încurajează practicaţii amatori şi competitivi ai aruncării cu toporul să-şi demonstreze abilităţile. Odinioară un obicei al pădurarilor şi tăietorilor de lemne, aruncatul cu toporul a crescut în popularitate în ultimii ani. Începând cu America de Nord s-a răspândit în diverse locuri din lume, iar diverse cluburi şi organizaţii le oferă entuziaştilor sarcina de a practica acest sport. Ziua mondială a softball-ului

Ziua de 13 iunie este dedicată, începând cu anul 2005, celebrării softball-ului, un sport practicat de circa 30 de milioane de persoane din lumea întreagă. Crearea Zilei mondiale a softball-ului a fost inspirată de anunţul făcut pe 13 iunie de Comitetul Olimpic Internaţional în 1991 potrivit căruia softaball-ul practicat de femei urma să fie, pentru prima dată în istorie, inclus în programul jocurilor olimpice începând cu ediţia din Atlanta, din 1996. Softball este o variantă de baseball cu o minge mai mare pe un teren mai mic şi a fost inventat în 1887 la Chicago ca sport în sală. Jocul a primit numele de softball în 1926, fiind cunoscut până atunci ca baseball în sală, mush ball şi, pentru că era practicat la acea vreme şi de femei, baseball-ul doamnelor.

sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel