15 februarie: Ziua Internațională a copilului bolnav de cancer

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Pe 15 februarie, este marcată în fiecare an Ziua Internațională a copilului bolnav de cancer. Vorbim despre o campanie globală ce are ca scop sensibilizarea privind copiii diagnosticați cu cancer, precum și nevoile acestora.

Iniţiativa marcării acestei zile a fost luată în 2002, de către organizaţia Childhood Cancer International, pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile lor.

Childhood Cancer International (CCI) reprezintă o reţea mondială alcătuită din 167 de reţele la nivel local şi naţional alcătuite din organizaţii înfiinţate în 90 de ţări de pe cinci continente.

"Împreună, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, ne putem face auzite vocile şi ne putem imagina ziua în care nu mai există frontiere pentru niciun copil cu cancer, indiferent de locul în care trăieşte în lume. În fiecare an, peste 400.000 de copii şi adolescenţi cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticaţi cu cancer.

Rata de supravieţuire depinde de regiune - 80% în majoritatea ţărilor cu venituri ridicate, dar numai până la 20% în ţările cu venituri mici şi medii.

Obiectivul ţintă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, este de a elimina toate durerile şi suferinţele copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a atinge un procent de supravieţuire de cel puţin 60% pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030", notează site-ul www.internationalchildhoodcancerday.org.

Acest procent reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare, ceea ce înseamnă salvarea a încă un milion de vieţi de copii în următorul deceniu.

Statistici îngrijorătoare în România referitoare la mortalitatea prin cancer

Simbolul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer este fundiţa galben-aurie, care are rolul de a atrage atenţia asupra faptului că fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, de rasă, de situaţia financiară sau de clasa socială.

Pe de altă parte, acest simbol galben-auriu aminteşte că multe decese înregistrate la copiii cu cancer pot fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă aceşti copii pot beneficia de acces la un tratament şi de o îngrijire adecvată şi accesibilă, la medicamente esenţiale de bună calitate.

În România, Asociaţia P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viaţa Este Luminoasă) este o asociaţie a părinţilor care au copii bolnavi de cancer, leucemii şi anemii grave, înregistrată la 10 mai 1996. Este o organizaţie caritabilă, nonprofit şi nonguvernamentală.

INSP: Patru din 10 cazuri de cancer pot fi prevenite. Iată cum!

Fondată de părinţi ai căror copii au trecut prin astfel de boli, asociaţia mobilizează coeziunea socială şi instituţională pentru apărarea drepturilor pacienţilor bolnavi de cancer şi este promotor pentru acţiuni de responsabilizare şi empatie socială, comunitară, individuală sau instituţională.

Din 2008, activităţile Asociaţiei P.A.V.E.L. au fost acreditate, în condiţiile legii, fiind desfăşurate activităţi în Institutul Oncologic Bucureşti (secţia de oncopediatrie) şi în Institutul Clinic Fundeni (secţia de pediatrie).

Vezi şi: STUDIU. Antibioticele pot creşte riscul de cancer la colon

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel