15 iunie: Zâmbește! Azi e ziua puterii zâmbetului! Totodată, avem și ziua de conştientizare asupra abuzului faţă de vârstnici și ziua fotografiei de natură

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua mondială de conştientizare asupra abuzului faţă de vârstnici

În fiecare an, la 15 iunie, este marcată Ziua mondială de conştientizare asupra abuzului faţă de vârstnici. Potrivit rezoluţiei 66/127, din 19 decembrie 2011 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), aceasta este o problemă gravă, definită drept orice acţiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relaţii bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferinţa unei persoane în vârstă. Abuzul faţă de persoanele vârstnice se poate manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale, sexuale sau financiare, dar poate avea drept cauză şi neglijenţa, intenţionată sau neintenţionată. Potrivit ONU, până în 2030 numărul persoanelor de peste 60 de ani va creşte cu aproximativ 38% comparativ cu 2019-202, respectiv de la 1 miliard la 1,4 miliarde. Prin urmare, este de aşteptat ca şi incidenţa abuzurilor faţă de această categorie de persoane să crească exponenţial. Prin această zi se doreşte tragerea unui semnal de alarmă asupra acestei probleme şi încurajarea adoptării unor strategii pentru protejarea de abuzuri a persoanelor vârstnice.

Cu aparatul de fotografiat în natură

Una dintre cele mai bune modalităţi de a vă bucura de natură şi de a-i înţelege frumuseţea captivantă este prin intermediul aparatului de fotografiat. Acesta poate surprinde, ca prin minune, în cele mai mici detalii, instantanee unice din lumea naturală, în permanentă mişcare şi schimbare. Apariţia unui animal sălbatic temător, o clipă în care o pasăre poposeşte pe o ramură, un curcubeu efemer, o picătură de rouă pe o floare, un peisaj de poveste, un răsărit peste mare ori un fulger, toate acestea sunt exemple bune de momente pe care natura ni le oferă pentru un timp foarte scurt şi care merită imortalizate pentru totdeauna. #NaturePhotographyDay a fost înfiinţată în 1994 de Asociaţia pentru Fotografia de Natură din America de Nord (NANPA) pentru a încuraja cunoaşterea naturii prin obiectivul aparatelor de fotografiat, dar şi pentru a creşte nivelul de conştientizare asupra importanţei protejării subiectului fotografiei, fie că este vorba despre un peisaj, fie o plantă sau un animal. Potrivit daysoftheyear.com, există posibilităţi nelimitate în fotografia de natură, de la fotografia standard la cea macro, aceasta din urmă oferind ocazia de a surprinde toate cele mai mici detalii lumea naturală în care trăim.

Zâmbetul are întâietate astăzi

Ziua puterii zâmbetului, însoţită de hashtag-ul #SmilePowerDay, marcată astăzi, reprezintă scuza perfectă pentru a râde cât mai mult şi a înlocui emoticoanele virtuale cu zâmbete reale. Simbol al fericirii şi vitalităţii, un far de speranţă şi o modalitate de exprimare a emoţiilor, zâmbetul este totodată vindecător. Atunci când zâmbim, declanşăm eliberarea de endorfine, neurotransmiţători care activează hormonii fericirii. În plus, zâmbetul ţine la distanţă stresul şi, odată cu el, problemele de sănătate pe care le aduce. De asemenea, zâmbetul este contagios, de altfel singurul lucru contagios care este de dorit - încurajează şi stimulează o atmosferă de bucurie şi aduce oamenii mai aproape.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel