16 august - Ziua camerelor de supraveghere, dar şi ziua cârnaţilor bratwurst

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua supravegherii

În aceste zile din ce în ce mai mulţi oameni sunt de părere că lucrurile au mers un pic prea departe în ceea ce priveşte supravegherea. Nu contează unde ne aflăm şi ce facem, dar atât timp cât suntem în afara apartamentului, în special pe străzile unui oraş, există o probabilitate foarte mare să fim înregistraţi de camerele video de supraveghere. Desigur că aceste camere au contribuit la descurajarea a numeroase infracţiuni şi au dus la prinderea a numeroşi infractori, dar cu toate acestea nu este foarte confortabil să te gândeşti că mereu 'Big Brother' veghează asupra tuturor. Ziua de 16 august este dedicată supravegherii (#SurveillanceDay). Primele camere video de supraveghere au fost create de inginerul german Walter Bruch şi au fost instalate de compania Siemens AG în Germania anului 1942 pentru a observa lansările rachetelor V-2. În SUA, primele sisteme de televiziune cu circuit închis, Vericon, au devenit disponibile în 1949.

Primele sisteme de supraveghere video necesitau monitorizarea umană continuă pentru că în acea perioadă de timp nu existau modalităţi pentru înregistrarea şi păstrarea informaţiilor obţinute de camerele video. Apoi, odată cu apariţia tehnologiei VCR în anii '70, a devenit posibilă înregistrarea şi apoi ştergerea acestor informaţii, sistemele de supraveghere video devenind mai practice şi din ce în ce mai răspândite. New York-ul a fost primul mare oraş din SUA care a instalat camere video, în 1968, de-a lungul unui bulevard important ce străbate cartierul de afaceri în cadrul unui efort de a descuraja infracţionalitatea.

Câţiva ani mai târziu, în 1973, au fost instalate camere şi în celebra piaţă Times Square din New York. Din anii '80 sistemele de supraveghere video au început să fie folosite la scară extinsă, în special în zonele publice. Afacerile care erau mai expuse la furturi şi tâlhării, aşa cum sunt băncile şi unele magazine, au început să instaleze, de asemenea, camere de supraveghere. În 1998, peste 3.000 de sisteme de tip CCTV erau funcţionale la New York. În prezent, camerele de supraveghere sunt folosite şi în monitorizarea traficului auto, a siguranţei transporturilor, dar şi pentru a asigura siguranţa şcolilor sau reşedinţelor particulare. Camerele de supraveghere din spaţiile publice au devenit şi mai răspândite după evenimentele tragice de la 11 septembrie. În 2010 erau deja instalate peste 10.000 de sisteme CCTV la Chicago. În prezent, la Londra sunt instalate peste 500.000 de camere video de supraveghere, iar pe întreg teritoriul Marii Britanii sunt 4.200.000.

Ziua cârnaţilor bratwurst

Şi dacă ne simţim intimitatea invadată de atâtea camere de supraveghere, un cârnat bratwurst, alături de o halbă de bere rece ar putea să ne facă să ne simţim mai bine. Tot la 16 august este sărbătorită ziua cârnaţilor bratwurst (#WorldBratwurstDay), un preparat obţinut de obicei din carne de porc, de vită şi/sau viţel. Bratwurst este un cârnat care este puternic condimentat şi care este savurat în mod tradiţional cu varză murată sau cu muştar. Cuvântul 'bratwurst' este compus din două cuvinte nemţeşti: 'wurst' - cârnat şi respectiv 'braten' - a prăji. Cârnaţii bratwursts au apărut în secolul XIV şi au devenit atât de populari încât în Germania au fost organizate numeroase festivaluri în onoarea lor. Cârnaţii sunt un produs alimentar foarte vechi, existând, conform dovezilor arheologice încă din anul 228 d.Hr., însă nobilul bratwurst a apărut în jurul anului 1313. Fiecare regiune din Germania are propria reţetă de bratwurst, existând în jur de 40 de varietăţi.

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel