17 mai: Ziua Speciilor pe Cale de Dispariție. Cum protejăm frumusețea naturii?

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Multe specii magnifice de animale, plante și insecte sunt în pericol de dispariție. Alătură-te cauzei prin voluntariat, donații sau răspândirea conștientizării asupra acestor amenințări.

Mai întâi, să vedem câteva specii pe cale de dispariție:

  1. Mamifere: Tigrul siberian, Rinocerul de Sumatra, Gorila de munte, Balena albastră, Vulpea insulară
  2. Păsări: Papagalul Kakapo, Condorul californian, Crainicul cu coroana roșie, Pinguinul Galapagos, Pasărea paradisului
  3. Reptile: Țestoasa cu plastron moale Yangtze, Iguana de rocă din Jamaica, Crocodilul de apă sărată  Șarpele Indigo de Est, Șopârla Gigant Gila
  4. Amfibieni: Broasca de aur din Panama, Salamandra de Texas, Broasca poison, Broasca Kihansi spray toad
  5. Pești: Somnul Mekong , Peștele-spatula chinez , Tuna cu aripioare albastre, Rechinul-balenă, Sturionul Beluga
  6. Nevertebrate: Fluturele monarch, Albină de orhidee din Hawaii, Crabul de râu din Tasmania, Melcul de apă dulce din Alabama, Viermele de catifea din New Zealand
  7. Plante: Copacul Wollemi, Orhideea fantomă, Floarea cadavru, Pinul Bristlecone

Trăim într-o lume plină de multe animale, insecte, plante și creaturi care se apropie de riscul de dispariție. Sau sunt atât de aproape de dispariție, încât speciile lor au nevoie de ajutor imediat.

Când o specie este definită ca fiind pe cale de dispariție, numărul ei este neobișnuit de mic. Vorbim de câteva mii, sute sau chiar zeci. Iar când ultimul exemplar al speciei dispare, acea specie nu mai există pentru totdeauna.

Această zi a fost creată pentru a ne menține conștienți de cât de fragilă este existența unor animale, plante și insecte. Ne amintește să ne facem timp pentru a ne da seama de ce este atât de important să protejăm speciile pe cale de dispariție de orice alt rău suplimentar.

De la începutul omenirii, au existat specii pe cale de dispariție. Poate una dintre cele mai timpurii și mai cunoscute dispariții din istorie este cea a dinozaurilor. Totuși, o specie pe cale de dispariție este una care încă există astăzi, dar s-ar putea să nu mai fie mult timp dacă nu se iau măsurile necesare.

Ovidiu Roșu, veterinar, despre raportarea la animalele sălbatice: ”Problema majoră apare atunci când se face automat legătura între vulpe și rabie”

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii decide statutul de „pe cale de dispariție”. Conform IUCN, cel puțin 40% dintre animale, insecte și plante sunt în pericol de dispariție în întreaga lume.

Una din modalitățile de protejare a acestor specii a inclus reproducerea în captivitate. Motivele Cauzele dispariției acestora pot fi: schimbările de mediu, supra vânătoare, braconaj, schimbarea sau distrugerea habitatelor de către oameni sau dezastrele naturale.

Prima Zi a Speciilor Pe Cale de Dispariție a avut loc în 2006, dar recunoașterea oficială a problemei există de mult mai mult timp. De peste patruzeci de ani există legi menite să protejeze speciile. În unele țări, de exemplu, regulile interzic dezvoltarea economică dacă aceasta pune în pericol o anumită specie de dispariție. Multe reglementări împiedică, de asemenea, oamenii să dezvolte zone de importanță ecologică deosebită, cum ar fi terenurile de reproducere a păsărilor și mlaștinile diverse.

Renate Weber, Avocatul Poporului despre drepturile animalelor: Animăluțele ajung victime pentru că sunt la îndemână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel