Renate Weber, Avocatul Poporului despre drepturile animalelor: Animăluțele ajung victime pentru că sunt la îndemână

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Renate Weber, Avocatul Poporului, a prezentat drepturile pe care animalele le au. Iată ce poți face în cazul întâlnirii cu un agresor de animale!

Tudor-Tim Ionescu, realizatorul emisiunii DCAnima, a avut-o invitată pe Renate Weber, Avocatul Poporului. Deși încă pedepsele pentru violența împotriva animalelor nu sunt pe măsura faptei, aceasta ne explică ce se poate face cu legislația actuală. Un aspect destul de grav este că infractorii care sunt minori scapă aproape nepedepsiți.

Cum percepe Avocatul Poporului situația violenței asupra animalelor?

”M-aș referi prima dată la minori, apoi la adulți. Fac asta pentru că întreaga legislație este construită așa, iar măsurile pe care poți să le iei sunt diferite. Pe deoparte, e psihologic deja demonstrat. Cei care au fost victime ale violenței în copilărie sunt înclinați să aibă și ei un comportament violent. Vor transmite violența pe care au primit-o sau au văzut-o către altcineva. Și animăluțele sunt primele care cad victime pentru că ele sunt la îndemână. Nici nu pot vorbi. Nu pot să am o altă explicație când văd tot felul de orori. Pe măsură ce copilul acela care a fost traumatizat crește în vârstă, el trece de la animăluțe, la colegi.", spune Renate Weber.

Protecția animalelor în România. Avocat: "Din păcate, legile sunt precare". Care este legislația actuală?

Ce facem cu copiii agresori?

Tudor-Tim Ionescu spune: "Țin minte un caz din Hunedoara în urmă cu probabil trei-patru ani. Un copil a aruncat un câine de pe un bloc. Pentru că el nu răspunde penal, părinții au fost amendați cu 100 de lei.", iar Avocatul Poporului intervine: "Asta este o glumă proastă! Cum să amendezi cu 100 de lei?"

Renate Weber recomandă consilierea copilului, dar și a părinților. "Părinții copilului care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal au obligația de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de alte instituții de specialitate publice sau private.", precizează Legislația. Această pedeapsă este aplicată și pentru agresiunea animalelor.

ȘAPTE superstiții neobișnuite despre câini și pisici. Cât noroc ne poartă animăluțele noastre

Mesajul Avocatului Poporului pentru fiecare dintre noi:

"Accentul l-aș pune pe copii. Acești copii nu vin de pe altă planetă, sunt născuți din părinți de aici. Și aici e important ce au trăit părinții și apoi cum au crescut ei la rândul lor. Dar măcar ei să conștientizeze importanța acestor legături umane, când spun umane am în vedere și animăluțul direct. Vorbim nu doar de iubirea în sine, vorbim de responsabilizarea cuiva față de semenul său. Când cineva ajută un animăluț, va merge și pe stradă și dacă va vedea o persoană căzută, va sări să ajute. Eu la tipul ăsta de responsabilitate mă refer care este una socială. Nu există să îți pese doar de animăluțul tău. Este clar că părinții sunt cei care au primul rol de jucat. Pentru asta, ei trebuie să fie foarte prezenți în viața copiilor lor.”

Mesajul cel mai important este că un animăluț unește o familie.

Vezi aici emisiunea completă:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel