Protecția animalelor în România. Avocat: "Din păcate, legile sunt precare". Care este legislația actuală?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
freepik.com
freepik.com

Avocatul Constantin Florin Durgheu, specializat în drept penal, a fost invitatul colegilor noștri de la DC Anima. Iată ce probleme juridice există în legătură cu animalele de companie și care este legislația. 

După ce au discutat cu dresori, crescători de animale sau medici veterinari, colegii noștri s-au gândit să abordeze și zona juridică legată de animale. 

Avem animale care AU drepturi, iar noi AVEM obligații în legătură cu ele. Din nefericire, peste tot în țara noastră, dar și în restul lumii, sunt oameni cărora nu le pasă de aceste drepturi ale animalelor. 

Egalitatea în fața legii nu există doar la oameni, ci și la animale. Doar că nu trebuie să ne raportăm doar la faptul că un câine este egal cu un alt câine. Trebuie să mergem mai departe, în sensul că legile care reglementează acum protecția animalelor sunt precare. 

Care este legislația care reglementează protecția animalelor? Vorbim în special Ordonanță de urgență 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor. 

„Se proclamă această grijă pentru animale, dar rămâne doar la acest stadiu", este de părere avocatul Constantin Durgheu. Dacă intrăm în amănunt, vedem că nu este chiar așa.

Întârzierea vorbirii la copii. Logoped: "Din păcate, a crescut foarte mult frecvența acestei dificultăți!”

Ce ne spune Ordonanța 55? În primul rand, aceasta reglementează regimul de deținere a câinilor periculoși și agresivi. Aici sunt menționate douăsprezece rase de câini, trei la categoria de câini de luptă și atac și câini cu potențial agresiv, precum Amstaff, Dog Argentian, Rottweiller, Cane Corso, Ciobănesc Caucazian etc.

În aceeași ordonanță, se menționează inclusiv definiția câinilor agresivi. Astfel, oamenii trebuie să înțeleagă că nu doar cele douăsprezece rase menționate mai sus trebuie avute în vedere.

Iată ce spune articolul 2 din Ordonanța: "Câinele agresiv este orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane sau animale domestice în locuri publice sau private.”

Deci, este vorba de orice câine. Poate fi vorba și de bichon, chihuahua, dog german. 

Aliniatul 2 spune următorul lucru: "Nu intră în categoria câinilor agresivi orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine.” Cu alte cuvinte, reacția câinelui dacă intri peste stăpânii săi în casă, nu poate fi incriminată. Stăpânul nu poate fi tras la răspundere în caz de vreun accident, pentru că nu ai ce căuta pe proprietatea lui, mai ales dacă locul este marcat.

Animalul spiritual al zodiei tale

Art. 17." Nu se pedepsesc infracţiunile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenția câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deținătorului temporar, victimă iminentă a unei infracţiuni de violenţă săvârşite împotriva sa.”

Art. 18. - Constituie contravenții următoarele fapte, dintre care: b) neanunţarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor prevăzuţi la art. 1, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare;

Art. 19. -  Fapta persoanei care produce câinelui, în orice mod, o suferinţă nejustificată ori îl provoacă la reacţii agresive constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.

Pe lângă sfatul de a urma un stil de viață mai sănătos, ne putem evalua sănătatea cardiovasculară și o putem monitoriza zilnic prin măsurarea corectă a tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel