2 februarie: Întâmpinarea Domnului. Ce aliment nu se consumă astăzi și de ce?

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 02 feb 2023, 13:39 | Categorie: Lifestyle
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Azi este cruce roșie în calendarul ortodox. Întâmpinarea Domnului pică în fiecare an, la 40 de zile de la Nașterea Domnului. Iată ce nu este bine să consumi!

Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului sărbătoreşte aducerea la templu a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfânta Fecioară Maria, la patruzeci de zile de la Naşterea Sa.

Există superstiția potrivit căreia credincioșii nu au voie să consume miere! În tradiția populară, sărbătoarea Întâmpinării Domnului de azi aduce în atenție ursul. De acest animal se leagă multe obiceiuri. Se consideră că cei care mănâncă miere vor avea parte de ghinion în următoarea perioadă, acest lucru fiind considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

Perioada celor patruzeci de zile era stabilită pentru curăţirea celei care născuse, după care tot primul nou-născut de parte bărbătească trebuia să fie închinat Domnului, potrivit prescripţiilor Legii Vechi.

"Despre punerea înaintea Domnului a celui dintâi născut, astfel este scris: 'Sfinţeşte-Mi pe tot cel dintâi născut (parte bărbătească), care deschide pântecele'. Şi iarăşi: 'Pe cel întâi născut al fiilor tăi să Mi-l dai Mie'. Aceasta se urma pentru facerea de bine cea mare a lui Dumnezeu, încă din Egipt, când s-au cruţat cei întâi născuţi ai lui Israil. Pentru aceasta, israilitenii aduceau pe pruncii lor cei întâi născuţi în biserică, dându-i dajdie lui Dumnezeu, ca pe o datorie stabilită prin lege". (Vieţile Sfinţilor)

La templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de Sfântul şi Dreptul Simeon şi de Sfânta Prorociţă Ana.

Când dreptul Simeon a luat în braţe Pruncul trimis de Dumnezeu să se Întrupeze, să se facă om şi să devină Mântuitorul lumii, atunci a avut bucuria împlinirii făgăduinţelor făcute de Dumnezeu şi a mulţumit printr-o rugăciune: "Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel" (Luca 2, 25-26).

Potrivit tradiţiei, bătrânul Simeon era unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament.

Şi atunci când trebuia să traducă versetul de la Isaia, capitolul 7, "Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu", s-a îndoit, gândindu-se că este imposibil ca o fecioară să nască, aşa că a vrut să şteargă aceste cuvinte. Însă îngerul Domnului i s-a arătat şi i-a ţinut mâna, zicând: "Nu fi necredincios faţă de cele scrise, şi a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul" ("Vieţile Sfinţilor").

Sfântul Simeon a crezut cele spuse de înger şi a aşteptat venirea lui Hristos în lume, ducând o viaţă dreaptă, ferindu-se de tot răul şi rugându-se lui Dumnezeu să miluiască lumea.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play