2 iunie: Ziua Naţională pentru Adopţie

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Adopţia reprezintă o şansă la o viaţă mai bună pentru toţi copiii a căror reîntoarcere în familia biologică nu este posibilă.

Ziua Naţională pentru Adopţie este marcată la data de 2 iunie, începând din 2014, şi are ca scop promovarea adopţiilor şi propunerea de soluţii pentru simplificarea procedurilor din domeniu.

Totodată, este considerată o ocazie pentru promovarea valorilor fundamentale ale familiei şi pentru sublinierea importanţei faptului că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească şi să se simtă iubit.

Situaţia copilului în România. Ce ne spune organizaţia Salvaţi Copiii?

Toţi factorii de decizie implicaţi în procesul adopţiei urmăresc într-un ritm susţinut integrarea în familii, prin această procedură a adopţiei, a copiilor declaraţi ca fiind, din punct de vedere legal, adoptabili.

Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 188/17 martie 2014, prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii.

Psihologul Philip Zimbardo: „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, dar totul începe în familie”

Misiunea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi Copii şi Adopţii (ANDPDCA) este de a proteja şi promova drepturile copiilor şi ale persoanelor cu dizabilităţi din România.

Potrivit datelor ANDPDCA, la sfârşitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor instituţiei, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili.

În anul 2019 au fost adoptaţi 1.286 de copii, din care 1.264 de copii au fost adoptaţi naţional şi 22 de copii au fost adoptaţi internaţional.

Copiii, victime colaterale ale divorțului și abuzului emoțional: Cum să crești un copil sănătos, împărțind custodia cu un părinte narcisic

Conform datelor aflate în evidenţa RNA până la data de 30 septembrie 2020, au fost adoptaţi 744 copii, din care 729 copii au fost adoptaţi naţional şi 15 copii au fost adoptaţi internaţional, în condiţiile unor restricţii determinate de pandemia de COVID-19, care au dus la suspendarea activităţilor instanţelor.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel