20 iulie: Ziua internaţională a explorării spaţiale legată de primii pași ai omului pe Lună. Ziua şahului şi a săriturilor

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua explorării spaţiale

Ziua de 20 iulie este dedicată explorării spaţiale (#SpaceExplorationDay) iar originile sale sunt legate de cea mai importantă reuşită a umanităţii în acest domeniu, primii paşi pe Lună făcuţi de astronauţii Neil Armstrong şi Edwin 'Buzz' Aldrin la 20 iulie 1969. Misiunea care i-a dus pe cei doi pe suprafaţa Selenei este Apollo 11, care în acelaşi timp este şi cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, desfăşurat de NASA, şi a treia care a plasat oameni pe orbita lunară.

Lansat pe data de 16 iulie 1969, echipajul Apollo 11 era format din comandantul misiunii, Neil Alden Armstrong, pilotul modulului de comandă Michael Collins şi comandantul modulului lunar, Edwin Eugene 'Buzz' Aldrin Jr. În timp ce Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit vreodată pe Lună, Michael Collins a rămas pe orbita circumselenară în modulul de comandă, de unde i-a preluat pe cei doi după încheierea misiunii.

Ziua internaţională a şahului

Tot în data de 20 iulie este sărbătorită şi Ziua internaţională a şahului (#ChessDay). Poate cel mai cunoscut joc de strategie şi inteligenţă, şahul a fost inventat în India secolului V şi a purtat iniţial numele de 'Chaturanga', conform daysoftheyear.com. Din India, şahul a ajuns în Persia şi apoi, după ce arabii au cucerit Persia, a pătruns în lumea musulmană, ajungând ulterior şi în Europa. Jocul a evoluat până a ajuns la forma sa actuală în secolul XV. Conform statisticilor, cel puţin 605 milioane de oameni din toate colţurile lumii joacă şah în mod regulat. Primul turneu modern de şah a fost organizat la Londra în 1851 şi a fost câştigat de germanul Adolf Anderssen. Federaţia Internaţională de şah a fost înfiinţată la 20 iulie 1924, cu ocazia celei de-a 8-a ediţii a Jocurilor Olimpice de vară ce s-a desfăşurat la Paris. Apoi, în 1966, a fost stabilită data de 20 iulie ca Zi internaţională a şahului în urma unei iniţiative UNESCO.

Ziua mondială a săriturilor

La 20 iulie este sărbătorită şi Ziua mondială a săriturilor (#JumpDay), pornind de la ideea năstruşnică de a provoca 600 de milioane de oameni din emisfera vestică să sară toţi în acelaşi timp în scopul de a 'modifica orbita Terrei, de a extinde durata zilei şi de a crea o climă mai stabilă peste tot pe glob'. Acest concept inedit a fost promovat de artistul plastic german Torsten Lauschmann, care a îndemnat 600 de milioane de oameni din emisfera vestică să sară toţi, în acelaşi timp, la 20 iulie 2006, când a fost organizată prima Zi Mondială a Săriturilor. Acest concept este menit să le amintească oamenilor de efectele încălzirii globale.

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel