2023 a fost cel mai cald an din istoria României

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Vremea
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la staţia meteo de la Calafat, s-au înregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor şase ani. 

2023 este cel mai cald an din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade şi o abatere termică de 2,3 grade fata de normalul perioadei 1981 - 2010, iar cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun cu o maximă de 17 grade Celsius, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 'România sprijină efortul Uniunii Europene (UE) de a combate atât cauzele, cât şi efectele încălzirii globale, conştientă fiind că atingerea ţintelor nu se poate realiza individual, deoarece modalităţile practice prin care putem să reducem emisiile de carbon şi emisiile de gaze cu efect de seră, presupun un efort comun, concertat, statele având obligaţia de a respecta angajamentele pe care părţile şi le-au asumat prin Acordul de la Paris şi prin Pactul Climatic de la Glasgow, adoptat în 2021.

Astfel, România exprimă susținerea pentru hotărârea Uniunii Europene de a căuta soluții eficiente pentru a răspunde diverselor nevoi ale țărilor vulnerabile afectate de schimbările climatice. Țara noastră se situează este solidară și și-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, în comparație cu nivelurile din 1990, și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Declarațiile au fost făcute de către ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet. În primele 11 luni ale anului, temperatura medie la suprafața globului a atins nivele record conform observatorului european Copernicus, înregistrând o creștere medie de 1,46 grade Celsius față de perioada 1850-1900.

Ca urmare, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ceea ce priveşte media anuală. În fiecare lună au fost înregistrate temperaturi record, noiembrie, fiind luna care a încheiat cea mai caldă toamnă boreală, din emisfera nordică, din timpurile moderne. '2023 are acum şase luni şi două anotimpuri care au depăşit recordurile. Această lună noiembrie extraordinară, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste nivelurile preindustriale, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat vreodată în istorie', a declarat Samantha Burgess, şef adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S). Şi pentru România, cu o temperatură medie de 12,5 grade şi abatere termică de 2,3 grade faţă de normalul perioadei 1981 - 2010, 2023 a fost cel mai cald an din istorie.

Cel mai cald an din istorie a avut şi cel mai călduros Crăciun. Maxima zilei a fost de 17 grade Celsius, iar la staţia meteo de la Calafat, s-au înregistrat, aproape 21 de grade, un record de temperatură al ultimilor şase ani. O masă de aer tropical a ajuns din sudul continentului în ţara noastră şi, astfel, s-au atins temperaturi foarte ridicate în decembrie. Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, a fost extrem de caldă, cu recorduri la 129 de staţii din ţara noastră, pentru istoria recentă, de când se fac măsurători.

Sursă: AGERPRES/(AS-editor: Constantin Balaban)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel