21 ianuarie: Sfantul Maxim Mărturisitorul. Ce rugăciune e bine să spui azi

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 21 ian 2023, 15:54 | Categorie: Lifestyle
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Un mare Sfânt este pomenit astăzi în calendarul creștin ortodox. Ce rugăciune e bine să spui pentru mântuire?

Pe 21 ianuarie, Biserica îl prăznuiește pe Sfantul Maxim Mărturisitorul (580-662).

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie de nobili. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis, iar misiunea lui principală a fost de apărare a dreptei credinţe împotriva monotelismului, potrivit crestinortodox.ro.

Adepţii monotelismului susţineau că în Hristos nu a existat decât o singură voinţă şi o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Împăratul Heraclius (610-641), accepta să se afirme că în Hristos există o singură lucrare, scopul fiind de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria şi Palestina. Însă, a fi de acord cu afirmaţia că în Hristos există o singură lucrare, însemna a fi de acord cu învăţătura că natura umană nu mai persistă în Hristos.

Sfântul Maxim Mărturisitorul este cel care reuşeşte să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestaţi şi trimişi în exil. Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în interiorul temniţei, iar Sfântul Maxim Mărturisitorul, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primeşte pedeapsa de a i se tăia limba şi mâna dreaptă. Va muri la puţin timp, în cursul aceluiaşi an şi va fi îngropat în Mănăstirea "Sfântul Arsenie".

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

"Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Lăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."

Vezi şi: Cea mai puternică rugăciune pentru alungarea durerilor de cap

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play