21 iunie, Solstițiul de vară: cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte. Iată de ce!

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Pe 21 iunie 2022 se petrece solstițiul de vară, iar din punct de vedere astronomic, putem afirma cu adevărat că începe vara. Acest fapt se poate vedea și în creșterea temperaturilor. Mai multe detalii despre ce înseamnă solstițiu, de unde vine denumirea sa și cum poți vedea cu această ocazie răsăritul la Stonehenge, vezi mai jos. 

Solstițiul de vară se produce în momentul în care unul dintre polii Pâmânului are cea mai înaltă înclinație spre Soare, sau dacă vreți, Soarele este la cea mai înaltă altitudine față de Pământ și avem astfel, cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte. Așadar Soarele se află direct deasupra Tropicului Racului, situat la 23,5° latitudine nordică și trece prin Mexic, Bahamas, Egipt, Arabia Saudită, India și sudul Chinei.

Cuvântul „solstițiu” vine din limba latină și este format din „sol”, adică „soare” și verbul „sistere” adică „a sta în picioare”. 

De-a lungul unui an, în Emisfera Nordică, din martie până în septembrie este primăvară și vară, deoarece Pământul e mai înclinat către Soare în acea direcție, în timp ce în Emisfera Sudică va fi toamnă și iarnă. Când una dintre emisfere are cea mai lungă zi, cealaltă emisferă va avea cea mai lungă noapte. 

Pământul nu este singura planetă care are sostiții și echinocții, orice planetă cu o axă de înclinare, va avea aceste aspecte astronomice. Marte, spre exemplu, are mai puține orbite circulare decât Pământul, de aceea distanțele sale față de Soare variază mult, acestea produc efecte majore asupra temperaturilor fiecărui sezon. 

Practic, din punct de vedere astronomic, abia acum începe vara, acest moment fiind sărbătorit în mod diferit pe tot globul. În Egipt, Marile Piramide de la Giza par a fi aliniate, de asemenea, cu Soarele. Atunci când privești de la Sfinx, Soarele apune între piramidele lui Khufu și Khafre în timpul solstițiului de vară, însă detaliile cu privire la aceste așezări nu sunt clare. 

În Anglia, oamenii așteptau solstițiul de vară privind soarele răsărind și luminând misteriosul monument de Stonehenge din Anglia. Poți urmări și tu online, de la tine de acasă, solstițiul de vară și răsăritul Soarelui la Stonehenge chiar aici!

Acest eveniment este sărbătorit de milenii și onorează evenimentele astronomice. Deși scopul inițial al structuriii enigmatice de la Stonehenge rămâne unul necunoscut, acest monument vechi de 5000 de ani a avut încă de la început o relație extrem de specială cu solstițiile, aliniindu-se cu răsăritul Soarelui. 

Solstițiul este sărbătorit și în alte țări din Europa. Oamenii cântă, dansează, fac focuri și poartă coronițe de flori. 

Din punct de vedere astrologic, solstițiul de vară se petrece în aceeași zi cu începutul sezonului Racului. Ne îndepărtăm de energia interactivă și glumeață a Gemenilor, căutând confortul casei și atașamentele care să ne facă să ne simțim mai puțin vulnerabili. Astrologul Daniela Simulescu vine cu vești pentru toate zodiile, le poți găsi cu un click aici

surse: english-heritage.org.uk, nationalgeographic.com, weather.gov

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel