21 mai: Sfinții Constantin și Elena. Ce rugăciune pot spune cei aflați în nevoi?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
freepik.com
freepik.com

Această sărbătoare este importantă în calendarul bisericesc și comemorează pe Împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena, pentru contribuțiile lor la răspândirea creștinismului. Aproape 2 milioane de oameni își sărbătoresc azi onomastica.

Pe 21 mai, creștinii ortodocși și cei romano-catolici sărbătoresc Sfinții Împărați Constantin și Elena, considerați "Întocmai cu Apostolii".

Sfântul Împărat Constantin cel Mare

Constantin cel Mare (272-337) este cunoscut pentru că a fost primul împărat roman care s-a convertit la creștinism. El a emis Edictul de la Milano în 313, care a garantat libertatea religioasă creștinilor și a pus capăt persecuțiilor împotriva lor. De asemenea, Constantin a convocat Primul Conciliu de la Niceea în 325, care a avut un rol esențial în definirea doctrinei creștine și a combaterea ereziilor.

Topul celor mai spirituale zodii

Sfânta Elena

Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin, este cunoscută pentru pelerinajul său în Țara Sfântă, unde a descoperit Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. De asemenea, Elena a inițiat construirea mai multor biserici importante în locuri sfinte din Ierusalim și în alte părți ale Imperiului Roman.

Semnificația sărbătorii

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este marcată de slujbe religioase speciale în biserici, unde se rememorează viața și faptele lor. În multe regiuni din România, această zi este sărbătorită și prin diverse tradiții și obiceiuri populare. De asemenea, mulți români poartă numele de Constantin sau Elena, iar ziua de 21 mai este o ocazie de a sărbători ziua onomastică.

Tradiții și obiceiuri

În tradiția populară românească, ziua de 21 mai este legată de diverse superstiții și obiceiuri. De exemplu, în unele zone, se spune că vremea în această zi poate prezice cum va fi vara. În plus, gospodinele obișnuiesc să coacă plăcinte și să pregătească mâncăruri speciale pentru a celebra această sărbătoare.

Practici spirituale pentru zodia ta! Descoperă-ţi propria conexiune cu divinitatea!

Tot în această zi, femeile folosesc tămâie și stropesc cu aghiasmă prin casă pentru a alunga spiritele rele.

De asemenea, în această zi nu se lucrează pământul și nu se taie iarba.

Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, grabnic ajutători ai celor aflaţi în nevoi

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este un moment de reflecție și de mulțumire pentru rolul lor în istoria creștinismului și pentru influența lor asupra culturii și spiritualității creștine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel