22 februarie - Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit, Ziua mondială a gândirii, Ziua Mondială a Yoga, Ziua mondială a cercetăşiei

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
22 februarie - Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit, Ziua mondială a gândirii, Ziua Mondială a Yoga, Ziua mondială a cercetăşiei (sursa foto: Andrea Piacquadio / Unsplash)
22 februarie - Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit, Ziua mondială a gândirii, Ziua Mondială a Yoga, Ziua mondială a cercetăşiei (sursa foto: Andrea Piacquadio / Unsplash)

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Iată ce reprezintă ziua de 22 februarie:

Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit

În prezent se vorbeşte mult despre multitasking şi cum să facem cât mai multe lucruri într-o zi în mai multe domenii. Acest lucru duce adesea la o grămadă de sarcini pe jumătate finalizate sau chiar finalizate, dar care au fost terminate într-o formă mai puţin optimă. Această zi ne încurajează să luăm o pauză de la multitasking şi să ne concentrăm pe îndeplinirea unei singure sarcini în ziua respectivă, la cea mai bună capacitate a noastră.

Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit (#SingleTaskingDay) s-a născut ca răspuns la preponderenţa obiceiurilor de multitasking care există în societatea de astăzi. Pericolele multitasking-ului au fost bine documentate şi s-a demonstrat în mod repetat că ne fac munca să fie nesatisfăcătoare şi ne lasă şi mai epuizaţi, după ce am realizat mult mai puţin decât am fi putut face dacă ne-am fi concentrat pe o singură sarcină. Concentrarea şi eliminarea tuturor celorlalte distrageri au puterea de a ne face să dăm tot ce avem mai bun.

Sarcina unică nu înseamnă pur şi simplu că facem un singur lucru, terminăm cu el şi ne continuăm ziua. Înseamnă că luăm o sarcină, o împărţim în obiective mai mici şi le îndeplinim pe fiecare dintre ele cu grijă şi cu o atenţie deosebită la detalii. De asemenea, este posibil, să fie realizate mai multe sarcini într-o zi, dar pe rând, astfel încât să nu ne simţim copleşiţi, epuizaţi sau să ne pierdem în detalii.

Prin urmare, Single Tasking Day este o zi în care lucrurile se fac unul câte unul. Cel mai bun mod de a o sărbători este de a lua o pauză de la multitasking şi a ne concentra asupra unei singure sarcini. Vom fi plăcut surprinşi să descoperim cât de mult succes putem avea atunci când ne dedicăm cu totul îndeplinirii unei singure sarcini.

Ziua mondială a gândirii

Ziua mondială a gândirii (#WorldThinkingDay) este sărbătorită în fiecare an pe 22 februarie de către cercetaşe şi fete ghid din întreaga lume. Prima Zi mondială a gândirii a fost decisă în 1926, cu ocazia unei conferinţe internaţionale într-o tabără din statul New York. Delegaţii au hotărât că o zi ar trebui să fie rezervată pentru ca fetele ghizi şi cercetaşe să se gândească la "surorile" lor cercetaşe din întreaga lume.

Data a fost aleasă în onoarea zilei de naştere atât a Lordului Baden-Powell, fost general britanic, fondator al Mişcării Cercetaşilor, cât şi a soţiei lui, Olave Baden-Powell, cofondatoare a mişcării.

Scopul Zilei Gândirii este de a reuni persoane din întreaga lume pentru a sărbători distracţia şi prietenia internaţională, precum şi pentru a contribui la strângerea de fonduri şi a se concentra asupra temei globale a anului.

Tema se schimbă în fiecare an, de această dată fiind "Diversitate, echitate şi incluziune", ceea ce înseamnă respectarea celorlalţi oameni pentru ceea ce sunt, indiferent de originea lor, tratarea tuturor în mod egal, indiferent de rasă, religie, vârstă, naţionalitate, abilităţi, aspect, sex, identitate şi experienţă.

Temele anterioare au abordat probleme complexe, cum ar fi sărăcia, inegalitatea de gen, dezvoltarea durabilă şi mediul, precum şi accesul la educaţie în întreaga lume.

Fetele ghid şi cercetaşele (Girl Guides and Girl Scouts) sunt o mişcare globală ce implică 10 milioane de fete din 150 de ţări, iar Ziua gândirii din acest an îşi propune să celebreze diversitatea incredibilă din cadrul mişcării.

De obicei, o ţară este selectată pentru a fi centrul de interes al Zilei gândirii. Ideea din spatele alegerii unei ţări este de a ajuta comunitatea să înţeleagă şi să aprecieze mai bine modul în care funcţionează şi trăiesc diferite culturi şi comunităţi din întreaga lume. Este, de asemenea, o oportunitate de a înţelege mai bine diferitele religii şi modul în care acestea influenţează modul de viaţă şi funcţionarea comunităţilor din întreaga lume.

Ziua Mondială a Yoga

Beneficiile yoga pentru sănătate sunt cunoscute de omenire de mii de ani. Această practică străveche implică poziţii fizice, respiraţie profundă şi concentrare care oferă o serie întreagă de beneficii fizice, mentale, spirituale şi emoţionale.

Atunci când este practicată corect, yoga poate ajuta la îmbunătăţirea flexibilităţii, echilibrului şi a posturii, la dezvoltarea forţei musculare, la creşterea fluxului sanguin, la stimularea imunităţii, la reglarea tensiunii arteriale, la învăţarea concentrării şi la promovarea unui somn mai bun - pentru a numi doar câteva dintre modalităţile prin care poate îmbunătăţi viaţa unei persoane.

Yoga îi poate ajuta şi pe cei care nu au avut niciodată şansa să o încerce, deoarece practicanţii de yoga din întreaga lume o folosesc pentru a strânge fonduri şi pentru a sensibiliza, trimiţând energia lor pozitivă celor care au cea mai mare nevoie de ea.

Ziua mondială a yoga (#WorldYogaDay), sărbătorită la 22 februarie, a fost iniţiată în urmă cu câţiva ani de Samira Radsi, o profesoară de yoga care locuieşte în Berlin. Samira spune că scopul creării Zilei mondiale a yoga a fost acela de a valorifica puterea yoghinilor din întreaga lume pentru a ajuta victimele încălcării drepturilor omului. Ideea i-a venit spontan, în timp ce bea un cappuccino într-o sâmbătă dimineaţa.

Curând, Samira şi-a împărtăşit visul de a ajuta oamenii prin yoga cu prietenul şi colegul ei, Bjoern Wyrich, şi au început să acţioneze pentru a face din Ziua Mondială a Yoga o realitate.

În general, ideea din spatele Zilei Mondiale a Yoga este foarte simplă: profesorii de yoga, şcolile de yoga şi yoghinii din întreaga lume donează o parte din timpul, spaţiul şi banii lor pentru cauze legate de drepturile omului. Fiecare şcoală participantă organizează o sesiune de yoga de două ore, în timpul căreia toţi participanţii îşi dedică toate gândurile şi energia persoanelor care au suferit încălcări ale drepturilor omului, în speranţa că astfel îi vor ajuta pe aceşti oameni să se simtă mai puternici şi mai pozitivi. De asemenea, elevii pot dona cât de mulţi bani îşi permit, iar banii colectaţi sunt apoi donaţi unor organizaţii de caritate care ajută victimele.

Un aspect important al sesiunii de yoga de două ore este că aceasta trebuie să aibă loc exact între orele 11:00 şi 13:00, ora locală, astfel încât să rezulte un maraton de yoga de 24 de ore pentru cei care suferă din cauza violenţei şi a altor forme de nedreptate.

Părintele yoga este considerat Patanjali, autorul Yoga Sutras, un text venerat care menţionează cele douăsprezece posturi de yoga. El a trăit între aproximativ 200 î.Hr. şi 150 î.Hr.

Ziua mondială a cercetăşiei

Ziua mondială a cercetăşiei este marcată la 22 februarie şi reprezintă ziua de naştere a fondatorului Mişcării "Scout" - cercetaşii, Robert Baden-Powell. În acelaşi timp, reflectă activitatea cercetaşilor, specifică culturii şi ţărilor în care aceştia trăiesc.

Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară şi a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost distins, la Londra, de regina Victoria, cu Ordinul Bath şi a fost avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare. Ulterior şi-a dedicat viaţa promovării păcii şi toleranţei, potrivit scout.ro.

În 1907 a organizat, pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii. Acesta a reprezentat momentul în care a luat naştere "cercetăşia", o mişcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.

Cercetăşia a fost fondată de tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea "Scouting for Boys", scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea iniţială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis "de cercetaş", pe care, apoi, organizaţii deja existente (Boys Brigade), să le preia şi să le adapteze programului propriu.

Încă de la începuturile sale, cercetăşia a fost organizată şi condusă de tineri. Aceasta reprezintă mai mult decât recreere, este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetăşia oferă tinerilor şansa de a participa la diverse activităţi, evenimente, programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea lor, le creează noi oportunităţi, încurajează diversitatea şi egalitatea şi îi ajută să lege noi prietenii. 

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel