22 mai: Ziua internaţională a diversităţii biologice

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 22 mai 2023, 08:22 | Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Ziua internaţională a diversităţii biologice, marcată anual la 22 mai, a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de înţelegere şi de conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.

La 22 mai 1992, a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluţii bazate pe natură la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară şi a apei, şi până la mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundaţia pe care putem reconstrui mai bine, indică sursa citată.

Când diversitatea biologică se confruntă cu o problemă, omenirea este vizată deopotrivă.

Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizaţii. Peştii furnizează 20 la sută din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni.

Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante. Un procent de până la 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare folosesc medicamente tradiţionale din plante pentru asistenţa medicală de bază, indică şi site-ul www.un.org.

Pierderea biodiversităţii ameninţă tot, inclusiv sănătatea oamenilor. S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea duce la extinderea zoonozelor - boli transmise de la animale la oameni - în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm biodiversitatea intactă, aceasta ne oferă instrumente excelente pentru a lupta împotriva pandemiilor precum cele provocate de coronavirusuri.

Eforturile pentru o biodiversitate durabilă sunt reprezentate şi prin marcarea, în perioada 2021-2030, a Deceniului ONU pentru Ştiinţa Oceanului pentru Dezvoltare Durabilă şi a Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor.

România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părţile semnatare ale Convenţiei, conştiente de valoarea ecologică, socială, economică, ştiinţifică şi culturală a diversităţii biologice, de importanţa pentru evoluţia şi conservarea sistemelor de susţinere a biosferei, au recunoscut că numeroase comunităţi locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viaţă tradiţionale.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

Vezi şi: Chile: un copac cu o vechime de 5000 de ani va fi desemnat cel mai bătrân arbore de pe Terra: „Este o capsulă a timpului!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience