23 decembrie - Festivus, o alternativă la sărbătorile tradiţionale

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Pe 23 decembrie, se celebrează o zi importantă, ca alternativă seculară la sărbătorile tradiționale. Se adresează tuturor celor care nu sărbătoresc Crăciunul, Hanuka sau Kwanzaa.

Ce părere ai despre această alternativă?

'Festivus', o alternativă seculară la sărbătorile tradiţionale, este marcată anual pe data 23 decembrie şi este perfectă pentru cei care nu celebrează sărbători precum Crăciunul, Hanuka sau Kwanzaa şi se pot simţi excluşi din această cauză.

#Festivus oferă multor oameni o sărbătoare neconfesională şi necomercială în care fiecare se poate regăsi!, notează site-ul Nationaltoday.com. Lumea a făcut cunoştinţă cu 'Festivus' într-un episod din 'Seinfeld'. Tatăl scenaristului Dan O'Keefe, Daniel O'Keefe, a descoperit o referinţă la o sărbătoare obscură, pe care a sărbătorit-o pentru prima dată împreună cu familia sa în 1966.

La acea vreme, el făcea cercetări pentru cartea sa 'Stolen Lightning', care explora astrologia, cultele şi activitatea paranormală. El a ales data de 23 decembrie pentru a celebra această sărbătoare, deoarece era aniversarea primei sale întâlniri cu soţia sa, Deborah. În episodul din 1997 al serialului 'Seinfeld' intitulat 'The Strike', George Castanza este cel care sărbătoreşte Festivus.

Sărbătoarea a fost creată de tatăl său, Frank, şi a fost sărbătorită în familie pe tot parcursul copilăriei lui George. În loc de brad sau menorah, un stâlp de aluminiu a fost ales drept simbol al Festivus-ului. La cina festivă drobul constituia felul principal, iar după cină aveau loc tradiţionalele 'Demonstraţii de forţă' şi 'Expuneri de nemulţumiri'. În cadrul celei din urmă, participanţii puteau aduce în discuţie ce i-a dezamăgit anul precedent.

Datorită popularităţii emisiunii şi a sloganului 'Un Festivus pentru noi ceilalţi', sărbătoarea a căpătat o viaţă proprie. Oamenii s-au ataşat de mesajul său de incluziune şi şi-au creat propriile tradiţii pornind de la el. În 2004, Dan O'Keefe a mărturisit că tradiţia reală era chiar mai ciudată decât în serial.

Nu exista stâlp de aluminiu, însă existau expuneri ale nemulţumirilor participanţilor la sărbătoare care erau înregistrate. În 2009, Dan O'Keefe a oferit mai multe informaţii despre celebra frază 'Un Festivus pentru noi ceilalţi', dezvăluind că aceasta este un motto de familie pentru Festivus. După moartea bunicii sale paterne, fraza a căpătat sensul pozitiv de a privi spre viitor şi de a ne reaminti să apreciem viaţa şi pe cei vii, potrivit Nationaltoday.com.

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel