23 iunie: Ziua internațională a mașinii de scris și ziua femeilor din inginerie, Ziua văduvelor, dar și iertare și optimism de Ziua renunțării la gândurile negative

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pexels.com
sursă foto: Pexels.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Încurajarea femeilor în domeniul ingineriei

Ziua internaţională a femeilor care lucrează în inginerie este o campanie internaţională de conştientizare care îşi propune să atragă atenţia asupra acestei categorii de populaţie şi a oportunităţilor de carieră disponibile persoanelor de sex feminin în această industrie.

Totodată, #WomeninEngineeringDay, celebrează realizările remarcabile ale inginerelor din întreaga lume. Ingineria este responsabilă de realizări importante în numeroase domenii care au contribuit la viaţa modernă de care ne bucurăm în prezent. Reuşitele din domeniul ingineriei ne-au oferit, printre altele, beneficiul de a duce vieţi mai uşoare şi mai confortabile, în locuinţe mai bune, de a utiliza mijloace de transport şi dispozitive mai performante sau de a beneficia de servicii medicale mai eficiente.

Deşi chiar şi în prezent există unele voci care consideră că ingineria este un sector dominat de bărbaţi, Ziua internaţională a femeilor din inginerie reaminteşte că, de fapt, acest domeniu este unul în care femeile fac valuri uriaşe, potrivit daysoftheyear.com. Această zi a fost lansată în Marea Britanie la 23 iunie 2014 de către Societatea Femeilor din Inginerie (Women's Engineering Society - WES), care a apărut la sfârşitul Primului Război Mondial în contextul în care multe femei au început să lucreze în acest domeniu, pentru a celebra cea de-a 95-a aniversare de la înfiinţarea acestui organism.

De la lansare, această sărbătoare a devenit din ce în ce mai cunoscută şi a ajuns în 2016 sub patronajul UNESCO. În 2017, Ziua Internaţională a Femeilor din Inginerie a devenit internaţională. Scopul principal al acestei zile este acela de a încuraja ascensiunea femeilor în sectorul ingineriei. Toate organizaţiile guvernamentale, educaţionale, instituţionale şi corporative din inginerie sunt încurajate să organizeze evenimente pentru a susţine această zi, iar încurajarea oportunităţilor pentru femei în domeniul ingineriei reprezintă un aspect important pentru marcarea acestei zile.

Maşinăria care a scris istorie

Uitate în prezentul dominat de computere şi dispozitive inteligente, maşinile de scris au făcut istorie de la apariţia lor, cu circa trei secole în urmă. Pentru a recunoaşte importanţa pe care aceste obiecte au avut-o pentru omenire, dar şi pentru a reaminti istoria lor, a fost creată Ziua maşinii de scris (#TypewriterDay), celebrată în fiecare an la 23 iunie.

Deşi prima 'maşină de scris' ar fi fost concepută în 1575 de tipograful italian Francesco Rampazetto, sub numele de 'scrittura tattile', un dispozitiv rudimentar ce imprima litere pe pagină, abia în 1714 inginerul englez Henry Mill a brevetat pentru prima dată o maşinărie care făcea acest lucru şi era realizată în acest scop după un proiect propriu. Această maşină de scris nu a intrat, însă, în producţie. În 1802, Agostino Fantoni a conceput o astfel de maşinărie pentru a-şi ajuta sora nevăzătoare care era scriitoare, în timp ce Pietro Conti di Vilavegna a inventat la rândul său un dispozitiv similar. Prima maşină de scris comercială a fost inventată de inginerul american Christopher Latham Sholes şi a fost brevetată în 1868, la 23 iunie, ziua fiind marcată astfel în fiecare an. Sholes a creat maşina de scris pe baza unui telegraf căruia i-a adăugat taste pentru întreg alfabetul. Ulterior, el a vândut patentul.

În 1895, modelul a intrat în producţie, Eugene A. Ford introducând astfel Ford Typewriter. Maşina de scris a ajuns în din ce în ce mai multe case şi sedii de companii şi a cunoscut perioada de glorie în anii 1950-1960. Unele dintre cele mai importante articole din istoria mass-media au fost redactate la maşina de scris, ca şi unele dintre cele mai cunoscute cărţi din istorie.

Ziua văduvelor

În această zi este marcată şi Ziua internaţională a văduvelor, însoţită de hashtag-ul #WidowsDay, care îşi propune să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă femeile din toată lumea după decesul soţilor lor. În întreaga lume, femeile care şi-au pierdut soţii din cauza unor afecţiuni, în accidente sau în războaie, se confruntă cu o serie de dificultăţi, unele dintre ele rămânând în acest moment din viaţă fără susţinere morală sau financiară. Pierderea partenerului de viaţă este o experienţă dificilă şi traumatizantă, iar această zi îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei acordării sprijinului de care văduvele au nevoie pentru a trece peste această perioadă dificilă. De asemenea, prin marcarea acestei zile se doreşte creşterea nivelului de conştientizare cu privire la faptul că în multe ţări femeile care ajung văduve se confruntă cu pierderea unor drepturi sociale, separarea de copii, refuzul dreptului la moştenire, la muncă, la educaţie, la asistenţă medicală ori a dreptului de a rămâne în continuare în gospodăria în care trăiau cu soţul lor. De asemenea, unele femei sunt supuse unor practici şi ritualuri de înmormântare degradante, periculoase sau dureroase la moartea soţului sau sunt obligate să se recăsătorească. Astfel, Ziua internaţională a văduvelor urmăreşte să pună capăt acestei ostracizări şi să educe mai bine comunităţile cu privire la nevoile acestei categorii de femei vulnerabile. Această zi a fost recunoscută la nivel mondial în 2010, în cadrul celei de-a 65-a Adunări Generala a ONU.

Renunţarea la gânduri negative

În fiecare an la 23 iunie este marcată Ziua renunţării, o sărbătoare prin care se încurajează alungarea gândurilor negative, a ranchiunii, pesimismului şi regretelor. Însoţită de hashtag-ul #LetItGoDay, această zi încurajează oamenii din întreaga lume să facă pasul curajos către alungarea prin conştientizare a tuturor aspectelor negative din viaţa lor şi să înceapă un capitol nou, cu gânduri pozitive, iertare şi optimism. 

Sursă: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel