23 mai - Ziua mondială a broaştelor ţestoase. Există o diferență între „turtle” și „tortoise”?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Aceste animale blânde, apărute pe pământ în urmă cu peste 200 milioane de ani, trăiesc azi în numeroase medii din întreaga lume.

Ziua mondială a broaştelor ţestoase

Auzim despre ele în parabole că sunt lente şi greoaie, constante şi metodice şi că sunt ocazional obsedate de Ninjitsu, de reporteri de ştiri şi de pizza. Vorbim, bineînţeles, despre broaştele ţestoase!

Marcată anual pe 23 mai, #WorldTurtleDay celebrează aceste reptile nobile şi locul lor în lume şi încurajează oamenii să ia măsuri pentru a ajuta la protejarea acestora, în special a celor marine, aflate constant pe cale de dispariţie.

Un prim fapt ce trebuie cunoscut este că în limba engleză deşi termenii de 'turtle' şi 'tortoise' sunt folosiţi pentru a vorbit despre ţestoase, ei nu desemnează acelaşi animal.

Iniţiată în 2000 de către American Tortoise Rescue (ATR), o societate non-profit înfiinţată în 1990 pentru a asigura protecţia tuturor speciilor de broască ţestoasă, #WorldTurtleDay recunoaşte că unele specii ale prietenilor noştri cu carapace tare (şi moale!) suferă şi sunt pe cale dispariţie ca urmare a contrabandei şi a distrugerii habitatului.

American Tortoise Rescue a fost creată de Susan Tellem şi Marshall Thompson, un cuplu de activişti pentru drepturile animalelor care împărtăşeau o pasiune deosebită pentru ţestoase.

Cu toţii trebuie să avem ceva care să ne motiveze în viaţă, iar pentru cei doi, aceasta s-a dovedit a fi legătura creată de activismul pentru drepturile animalelor.

Dar să nu credeţi că Tellem şi Thompson sunt doar nişte hipioţi cu o dedicaţie copleşitoare pentru tot ceea ce are carapace şi solzi. Susan este deosebit de implicată în televiziune şi în PR, fiind în acelaşi timp parteneră la Tellem Grody Public Relations Incorporated, o companie care organizează acţiuni caritabile în întreaga lume pentru a ajuta la protejarea acestor creaturi uimitoare.

Care este diferenţa dintre 'turtles' şi 'tortoises'?

Deşi ambele sunt reptile, principala diferenţă este că în timp ce 'turtles' trăiesc în apă cel puţin o parte din timp, 'tortoises' trăiesc pe uscat.

Pentru că habitatul lor este unul marin, 'turtles' ('ţestoasele de apă') au carapacele aerodinamice şi în mare parte plate, în timp ce ţestoasele de uscat au adesea carapace mai mari şi mai bombate.

Prietenele noastre ţestoase pot trăi, de asemenea, mai mult decât alte reptile. O ţestoasă de uscat poate să depăşească 300 de ani, deşi durata medie de viaţă ajunge până la aproximativ 150 de ani, în timp ce o ţestoasă de uscat poate atinge 40 de ani, chiar dacă un exemplar care a doborât recordul a trăit până la aproape 90 de ani!

Învăţarea diferenţelor dintre ţestoase este doar una dintre activităţile educaţionale prin care Ziua mondială a ţestoaselor contribuie la promovarea acestor uimitoare animale.

Cu baza în SUA, Grupul pentru conservarea broaştelor ţestoase (The Turtle and Tortoise Preservation Group - TTPG) este deschis tuturor iubitorilor de ţestoase, creând materiale educaţionale pentru a contribui la educarea copiilor şi adulţilor despre aceste reptile, dar şi oferind sfaturi celor care au ales o ţestoasă ca animal de companie. Pentru a ajuta conservarea speciei dumneavoastră preferate, oriunde v-aţi afla, puteţi dona online pentru cauze legate de broaşte ţestoase sau chiar organiza propriile campanii caritabile şi de conştientizare.

Dacă vreţi să vă dedicaţi mai degrabă timpul decât banii pentru această cauză, vă puteţi implica în acest tip de evenimente sau vă puteţi oferi voluntar la magazinul local de animale de companie pentru a ajuta broaştele ţestoase, recomandă site-ul Daysoftheyear.com.

Dacă aveţi propriile ţestoase, profitaţi de această zi specială şi cumpăraţi-le o piatră nouă pentru terariu sau construiţi-le o mică plajă unde pot sta la soare, dacă nu au încă una. 

Studiile au arătat că ţestoasele răspund la sunetul vocii stăpânului lor (poate pentru că le daţi de mâncare sau poate pentru că vă iubesc, cine ştie). De ce să nu le oferiţi atunci o porţie de broccoli, preferatul lor, sau să le faceţi o baie bună atunci când este nevoie, pentru a le menţine în cea mai bună formă?

Vezi și: Legătura dintre Neptun și recordul pentru cea mai lungă şedere subacvatică

Sursa: AGERPRES (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel