25 august - Ziua burgerilor, „creații culinare simple”

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua burgerilor

Fie că este vorba de un hamburger clasic sau de un cheeseburger, eggburger sau mai nou de un veggie burger, gustul desăvârşit al acestor creaţii culinare simple, bazate pe o chiftea din carne de vită (sau înlocuitor pe bază de plante în cazul veggie burgerilor), ceapă, roşii şi sosuri este sărbătorit la 25 august, când a fost declarată Ziua burgerilor (#BurgerDay).

Versiuni ale acestui fel de mâncare sunt servite de mai multe secole, dar originile sale rămân neclare. Etimologia cuvântului 'hamburger' pare să provină de la oraşul german Hamburg. În cartea 'The Art of Cookery Made Plain and Easy' de Hannah Glasse este menţionată reţeta 'Hamburgh sausage' din 1758, care este de fapt un cârnat prăjit pe o felie de pâine prăjită. O gustare similară denumită 'Rundstück warm' era populară chiar la Hamburg în jurul anului 1869 sau chiar mai devreme. Numeroşi migranţi, aflaţi în drum spre America, ar fi mâncat această gustare. Conform surselor istorice, era vorba de un friptură de vită servită între două felii de pâine la bordul transatlanticelor companiei Hamburg America Line, care şi-a început serviciile în 1847. Există o referinţă la un preparat denumit 'Hamburg steak' încă din 1884 în ziarul Boston Journal.

La 5 iulie 1896, publicaţia Chicago Daily Tribune vorbeşte despre un 'hamburger sandwich' într-un articol: 'Un distins preferat, la doar 5 cenţi, este sandvişul Hamburger, pentru care carnea este păstrată gata de preparare sub forma unor mici chiftele şi este gătită pe loc, pe o plită cu benzină'. Hamburgerul şi-a făcut debutul oficial în 1904, la festivalul culinar din St. Louis, dar a ajuns să fie produs şi comercializat în masă abia câteva decenii mai târziu. Conform daysoftheyear.com, hamburgerii ar fi fost inventaţi ca o necesitate economică - măcelarii obişnuiau să arunce bucăţelele de carne rămase după ce tranşau animalele, de unde şi nevoia de a folosi aceste bucăţele de carne ce nu puteau fi comercializate. Soluţia a fost un sandviş gustos ce putea fi preparat şi vândut rapid, înainte ca bucăţile de carne să se strice. Astfel, ar fi apărut hamburgerul. În perioada Marii Crize din anii '30 ai secolului trecut, nevoia de hrană ieftină a devenit imperativă. Luptând cu sărăcia şi cu foametea, ideea hamburgerului, produs din bucăţi de carne ce altfel ar fi fost aruncate şi care era vândut la un preţ foarte mic, a prins amploare, trecându-se la producţia de hamburgeri în masă. Oricare ar fi adevărul despre originile sale, hamburgerul s-a impus în scurt timp drept una dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume. Iar ziua de 25 august este dedicată servirii hamburgerilor preferaţi alături de familie şi prieteni.

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel