25 iulie: Ziua Caruselului şi cea mai bună pereche culinară: brânza și vinul

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua Caruselului

În ziua de 25 iulie este sărbătorit caruselul (căluşeii), o atracţie pentru copii care a supravieţuit secolelor, trecând de la bâlciurile anilor 1800 la parcurile de distracţii actuale. În prezent există fel de fel de caruseluri în parcuri de distracţii şi în parcuri tematice, dar ideea unei distracţii în care încaleci pe căluţi din lemn fixaţi pe o platformă rotativă există de multe secole, chiar dinainte de descoperirea Americii. Obiectivul acestei zile este tocmai popularizarea informaţiilor despre istoria acestei atracţii.

Unul dintre primele concepte de carusel datează din anul 500 d.Hr şi provine din Imperiul Bizantin şi era vorba despre nişte coşuri de nuiele pe care încălecau amatorii de senzaţii tari şi care erau suspendate de un stâlp central. Era o activitate care necesita cunoştinţe excelente de călărie. Cuvântul 'carusel', de altfel, provine de la cuvântul italienesc 'garosello' şi respectiv de la cel spaniolesc 'carosella', cuvinte care înseamnă 'mică luptă' şi era folosit de cruciaţi pentru a descrie exerciţiile militare desfăşurate de călăreţi turci şi arabi în secolul XII pentru a-şi perfecţiona lupta de pe cal, informează daysoftheyear.com. Cavalerii călăreau în cerc şi îşi aruncau nişte mingi de la unii la alţii sau atacau ţinte de antrenament. Apoi, încă de la începutul secolului XVIII, caruselul apare ca atracţie pentru copii şi tineri în diferite târguri şi bâlciuri organizate în Anglia dar şi în Europa Centrală. Acestea erau operate manual sau de ponei. Abia în anii 1840 caruselul ajunge şi în Statele Unite ale Americii, după ce Franz Wiesenoffer a construit un astfel de dispozitiv la Hessville, Ohio. Din nefericire pentru el, nu a patentat designul şi nu este recunoscut oficial drept creator al caruselului modern. În SUA, conform Biroului american pentru Invenţii, titlul de inventator al caruselului modern îi aparţine lui William Schneider din Davenport, Iowa, care a obţinut patentul pentru această invenţie în 1871. Primul carusel activat cu aburi a fost inventat de englezul Thomas Bradshaw şi a fost folosit la Târgul Aylsham în 1861. Interesant este şi faptul că, de obicei, în Anglia caruselurile se învârt în direcţia acelor de ceasornic, iar în SUA şi Europa continentală ele se învârt în sens invers acelor de ceasornic. Ziua Caruselului (#CarouselDay) se sărbătoreşte din 2014, fiind propusă de Bette Largent, preşedinta National Carousel Association din SUA şi de istoricul Ronald Hopkins.

Ziua vinului cu brânză

Sărbătorită pe teritoriul SUA la 25 iulie, Ziua Naţională a Vinului cu Brânză (#WineandCheeseDay) le propune tuturor să se bucure de ceea ce pentru unii gurmanzi reprezintă cea mai bună pereche culinară: brânza şi vinul. Sunt recomandate în special sortimentele de brânzeturi şi vinuri care provin din acelaşi areal geografic. Un exemplu desăvârşit este cel al regiunii viticole franceze Brie, renumită pentru vinurile sale tanice aşa cum este Beaujolais, vinuri care merg de minune lângă la fel de celebra brânză de Brie. În general, susţin experţii, vinurile albe tinere, cu aciditate mare, se asociază cu brânzeturile proaspete si moi, iar vinurile roşii, maturate, cu brânzeturi tari, maturate.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel