26 februarie: Ziua povestitului de basme. Ce îți vine în minte când te gândești la basmul preferat?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Azi, celebrăm Ziua Internațională a spunerii basmelor. Care era basmul preferat din copilărie? Ți-l mai amintești?

Cu toții avem în minte cel puțin un basm pe care îl adoram când eram copii. Fie că este vorba despre Aleodor Împărat, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă sau Doi feți cu stea în frunte de Ioan Slavici.

Ei bine, azi celebrăm Ziua Internațională a povestitului de basme.

Ce sunt basmele?

Vorbim despre povestiri populare, transmise din generație în generație mai ales pe cale orală, care explorează teme fantastice, supranaturale sau chiar magice. În basme găsim personaje și locuri imaginare, aventuri fabuloase și mesaje interesante sau învățăminte ascunse.

Care este povestea lui Lilith? Mituri pe care sigur nu le știai

Elementele comune din basme sunt:

Personaje fantastice

Basmele au personaje precum zâne, vrăjitori, dragoni, prinți și prințese, animale care vorbesc și alte ființe supranaturale sau mitice.

Locuri magice

Acțiunea basmelor are loc în lumi imaginare: castele fermecate, păduri vrăjite, regate neobișnuite sau tărâmuri magice.

Elemente supranaturale

Basmele sunt populate cu elemente magice, cum ar fi vrăji, vrăjitori, artefacte magice, oglinzi fermecate care vorbesc.

Simbolurile din basme. O călătorie în înțelesurile ascunse ale lumii închipuite

Mesaje cu impact moral

Deși basmele sunt povești fantastice, ele conțin și învățăminte morale sau lecții de viață. Acestea pot varia de la promovarea valorilor precum curajul, loialitatea și generozitatea, până la "avertizări" împotriva lăcomiei, a trufiei sau a egoismului.

De asemenea, Ziua Internațională a Povestitului de Basme este sărbătorită în diferite țări și comunități în jurul lumii, cu scopul de a promova arta și importanța povestirii de basme în cultura și educația copiilor și adulților.

Această zi reprezintă o oportunitate de a celebra bogăția și diversitatea basmelor, precum și puterea lor de a transmite învățăminte morale și de a stimula imaginația celor mici.

Când citim, creierul se dezvoltă. Care sunt beneficiile lecturii?

Data Zilei Internaționale a Povestitului de Basme poate varia în funcție de țară, dar este sărbătorită în jurul lunii februarie sau martie.

În această zi, se organizează diverse evenimente: lecturi publice ale basmelor tradiționale sau moderne, ateliere de povestit pentru copii și adulți, spectacole de teatru bazate pe basme sau expoziții cu ilustrații de basme.

Scopul principal al Zilei Internaționale a Povestitului de Basme este de a evidenția importanța poveștilor în dezvoltarea culturală și educativă a indivizilor, precum și de a menține vie tradiția transmisă de la o generație la alta prin intermediul povestirii de basme.

Mai mult decât atât, reprezintă o ocazie de a aprecia contribuția autorilor, povestitorilor, ilustratorilor și a altor profesioniști din domeniul literaturii pentru copii.

Vezi și: Recomandări de Cărți despre Sănătatea Mintală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel