26 mai: Ce sărbătoare ortodoxă avem astăzi?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Azi, avem o sărbătoare creștină cu însemnătate.

Sfinţii Apostoli Carp şi Alfeu sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 26 mai.

Sfântul Apostol Carp a fost unul din cei şaptezeci de apostoli, următor şi slujitor al Sfântului Apostol Pavel. S-a nevoit împreună cu dânsul multă vreme în propovăduirea cuvântului lui Hristos, a suferit multe ispite; apoi a fost pus de Sfântul Apostol Pavel episcop în Veria Traciei.

Numit episcop de către Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Carp a fost unul dintre cei 70 de apostoli care au propovăduit Evanghelia, murind pentru dreapta credință.
Ca arhiereu în Veria, pe mulţi elini i-a întors de la închinarea de idoli la Hristos Dumnezeu.

"Asemenea, pe iudei, mustrându-i, i-a învăţat să creadă că Hristos Cel răstignit de dânşii este Dumnezeu adevărat şi făcătorul tuturor. După aceea, a fost ucis cu sălbăticie şi cu nemilostivire de ceilalţi iudei ce nu crezuseră, dându-şi sfântul său suflet în mâinile Domnului. Iar cinstitele lui moaşte s-au pus în aceeaşi cetate, de bărbaţi credincioşi şi temători de Dumnezeu" (Vieţile Sfinţilor). (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Slujitor și ucenic al Sfântului Apostol Pavel, ducând scrisorile sale la destinatari, a fost hirotonit episcop chiar de către acesta, pentru Veria Traciei. Ajungând și în Creta pentru predicarea Evangheliei, Sfântul Apostol Carp, fiind unul dintre cei 70 de apostoli, a avut șansa de a-l primi pe Sfântul Dionisie Areopagitul în casa lui și a fost descris de acesta din urmă ca fiind un om cu o minte curată, blând și smerit.

Arătându-i-se Domnul, Sfântul Carp aștepta mereu o încredințare de Sus, înainte de a sluji Sfânta Liturghie. Mustrându-i pe cei care nu credeau în Dumnezeu, i-a convertit pe mulți la dreapta credință, motiv pentru care a fost omorât de iudei. Pentru rugăciunea la sfintele sale moaște, mulți oameni s-au tămăduit de boli.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Carp, unul din cei şaptezeci

Stih: Sfinte Apostole Carp, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe cei ce cu dragoste săvârşesc purtătoarea de lumină, sfinţită şi prealăudată şi preacinstită pomenirea ta, umple-i de dumnezeiasca lumină prin rugăciunile tale apostole. Stih: Sfinte Apostole Carp, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel