29 august - Ziua drepturilor individuale și ziua cu mai multe ierburi și mai puţină sare în mâncare

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua drepturilor individuale

În fiecare an pe 29 august este Ziua drepturilor individuale, sărbătorită la data la care s-a născut filosoful şi omul politic englez John Locke, ale cărui scrieri susţineau drepturile fiecărei fiinţe umane. Potrivit lui Locke, „tot ceea ce un om are în materie de drepturi umane sau civile trebuie să rămână inviolabil al său” şi, deşi a recunoscut că oamenii au renunţat la unele drepturi naturale în schimbul protecţiei colective oferite de societăţi, el a susţinut că drepturile individuale de bază includ viaţa, libertatea, proprietatea, libertatea de exprimare, libertatea religioasă şi libertatea de a adresa petiţii guvernului. Ziua drepturilor individuale (#IndividualRightsDay) a fost iniţiată de politicianul american Thomas Robert Stevens, fondatorul Partidului Obiectivist, care a susţinut filozofia lui John Locke în ceea ce priveşte drepturile celei mai mici unităţi de bază a societăţii - individul.

Ziua „Mai multe ierburi, mai puţină sare”

Ziua 'Mai multe ierburi, mai puţină sare' (#MoreHerbsLessSaltDay), marcată în fiecare an la 29 august, este o altă zi creată de americanii Thomas şi Ruth Roy de la Wellcat Holidays and Herbs. Este o zi care ne încurajează să reducem consumul de sare, pentru a ne proteja sănătatea, şi să folosim mai mult plantele aromatice pentru a da savoare alimentelor noastre, conform cooksinfo.com. Produsele alimentare din comerţ conţin mai mult sodiu decât potasiu, chiar dacă, din punct de vedere nutriţional, ceea ce avem nevoie este de fapt invers. Organismul reglează echilibrul de sodiu şi potasiu (cele mai comune două săruri) din corpul nostru prin intermediul a doi hormoni: aldosteronul şi glucocorticoizii. Sodiul este eliminat din organism prin urină, dar excesul de sodiu obligă rinichii să reţină apă, ceea ce poate creşte tensiunea arterială. Potasiul are efectul invers şi poate relaxa vasele de sânge. Înlocuirea sodiului cu potasiu poate reduce hipertensiunea şi reduce riscul de boli cardiovasculare. Organismul nostru are nevoie de mai mult potasiu decât sodiu în fiecare zi, dar să nu uităm că alimentele procesate conţin, în general, mai mult sodiu decât potasiu.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel