3 august: Ziua pepenelui verde, dieta de vară

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua pepenelui verde

După Ziua sandvişului cu îngheţată, astăzi este rândul pepenelui verde să fie vedeta şi să ne răcorească. Pepenii verzi au 92% apă, ceea ce îi face să fie excelenţi pentru a ajuta la menţinerea hidratării. Sunt plini de nutrienţi, de vitamine, minerale, aminoacizi şi antioxidanţi, conţinând în acelaşi timp doar aproximativ 40 de calorii per porţie. Sunt o sursă excelentă de vitamina C şi conţin şi alte vitamine, precum A, B6 şi B1, şi minerale precum potasiu şi magneziu. Nu conţin grăsimi, sodiu şi colesterol. Sunt un aliment sănătos pentru inimă şi ajută la controlul greutăţii.

În fiecare an pe 3 august este sărbătorit acest aliment minune care este pepenele verde (#WatermelonDay), din care există peste 1.200 de soiuri. Denumirea sa ştiinţifică este citrullus lanatus şi face parte din familia de dovlecei Cucurbitaceae, alături de castraveţi şi dovlecei. Pepenele roşu şi roz poate fi cel mai comun, dar poate fi şi alb, galben şi portocaliu. Se găseşte în diferite dimensiuni, cu sau fără seminţe. Primii pepeni verzi au fost recoltaţi în Egiptul antic, în jurul anului 3.000 î.Hr. Ei apar în hieroglifele egiptene din acea vreme şi erau plasaţi în mormintele faraonilor pentru a le oferi hrană pentru viaţa de apoi. Abia în jurul anului 1615 d.Hr. a apărut pentru prima dată în dicţionarul englez termenul 'watermelon' (pepene verde), potrivit checkiday.com.

Există și diete cu pepene verde, în special vara. Extrem de multe persoane caută, în această perioadă, soluții de a slăbi cât mai repede. Sezonul cald vine în ajutorul lor, pentru că vara, kilogramele sunt mult mai ușor de dat jos, spun specialiștii. De asemenea, în acest anotimp ne ajută foarte mult și alimentele de sezon, care încurajează pierderea rapidă a kilogramelor în plus, dacă știm cum să le consumăm și cum să le combinăm. Dr. Florin Ioan Bălănică, doctorand în endocrinologie al Universității de Farmacie Carol Davila din București și Fondator al metodei Dr. Bălănică, a dezvăluit în exclusivitate pentru Spectacola cum arată meniul perfect de dietă și cum putem obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt.

„Pentru ca oamenii să aibă reușită pe termen lung în ceea ce-și doresc ar trebui să se gândească puțin mai serios la ideea de dietă. Din păcate, peste 90% din piața serviciilor medicale de nutriție din România și nu numai este reprezentată de diete. Pe de cealaltă parte, există medicina nutrițională, adică terapia unei patologii prin nutriție. Orice exces ponderal este o boală. Nu înseamnă numai 2-3 kilograme în plus și eventual o problemă de estetică.”, a  declarat Dr. Florin Ioan Bălănică, pentru Spectacola. Citiți continuarea aici. 

Tot pe 3 august mai este sărbătorită şi Ziua vinului alb (#WhiteWineDay), care celebrează vechimea de mii de ani a acestuia şi ne încurajează pe toţi să îl apreciem nu doar astăzi, ci pe tot parcursul anului.

AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel