3 iunie: Ziua mondială a bicicletei. „Bicicleta poate salva vieți”. Tot astăzi avem și ziua cidrului

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
sursă: Pixabay.com
sursă: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua Mondială a Bicicletei

Bicicleta este una dintre cele mai importante invenţii din istoria planetei, oferind la mai multe milioane de oameni un mijloc de transport propulsat doar de corpul lor. Este practică, fiabilă şi ne ajută să ne menţinem în formă.

Mulţi consideră bicicleta o modalitate distractivă şi fără probleme de a se deplasa şi de a se ocupa de sarcinile zilnice. Marcată anual pe 3 iunie, Ziua Mondială a Bicicletei (#WorldBicycleDay) este o iniţiativă a Naţiunilor Unite de a recunoaşte importanţa vitală a bicicletei pe tot globul. Bicicleta a ajutat numeroase familii din întreaga lume să aibă acces la un mijloc de transport ieftin şi fiabil. Nu este de mirare că atât de mulţi participă la această celebrare şi doresc să le transmită celorlalţi vestea despre această zi interesantă şi plină de evenimente. Ciclismul este o modalitate ecologică, sigură şi sănătoasă de a călători din punctul A în punctul B. Este o activitate pe care trebuie să o practicăm mai mult dacă dorim să protejăm lumea împotriva ravagiilor provocate de producţia de CO2.

Bicicleta poate salva vieţi, poate contribui la îmbunătăţirea mediului şi la reducerea sărăciei şi, din aceste motive, merită mult mai multă atenţie decât cea pe care o primeşte în prezent. Organizaţia Naţiunilor Unite a avut iniţiativa unei Zile Mondiale a Bicicletei din mai multe motive. Primul a fost acela de a recunoaşte impactul transformator al acestui mijloc de transport asupra societăţii. Bicicletele le oferă chiar şi celor mai săraci oameni acces la o modalitate de a se deplasa. Bicicletele le permit acestor oameni să îşi viziteze prietenii, să îşi colecteze apa şi să cumpere alimente.

Bicicleta este, de asemenea, un mod de transport cu o istorie îndelungată, care a ajutat practic toate comunităţile umane din întreaga lume. Din acest motiv, toate culturile şi toţi oamenii deopotrivă pot lua parte la #WorldBicycleDay şi îşi pot dovedi afecţiunea pe care o poartă bicicletelor. Al treilea motiv a fost de a evidenţia faptul că numeroase oraşe ignoră nevoile pietonilor şi ale bicicliştilor. Factorii de decizie politică au o prejudecată faţă de autovehicule, servind nevoile acestora în loc să recurgă la alternative ecologice. Prin urmare, Ziua Mondială a Bicicletei este o ocazie de a creşte gradul de conştientizare asupra beneficiilor mersului pe bicicletă şi de a promova măsuri care să asigure o mai bună împărţire a carosabilului. Această zi este, prin urmare, o şansă pentru ca oamenii să solicite îmbunătăţiri în ceea ce priveşte siguranţa rutieră şi mobilitatea bicicliştilor, printr-o schimbare a politicilor şi măsuri care să protejeze şi să promoveze siguranţa bicicliştilor şi a pietonilor.

Al patrulea scop este de a contribui la salvarea de vieţi şi la reducerea sărăciei. Investiţiile în traseele pietonale şi pentru ciclişti din oraşe pot contribui la reducerea ratei deceselor, eliminând în acelaşi timp traficul de pe şosele şi investind în moduri mai sigure de deplasare în interiorul oraşului.

Promovarea ciclismului poate contribui, de asemenea, la reducerea sărăciei. Oferindu-le celor mai săraci membri ai comunităţii acces la mijloace de transport, aceştia se pot deplasa mai uşor la locurile de muncă. Este clar că Ziua Mondială a Bicicletei este un eveniment în care oricine se poate implica, chiar dacă nu merge cu bicicleta. Comunităţile vor prospera, indivizii vor avea o sănătate mai bună, iar mediul înconjurător se va îmbunătăţi dacă ciclismul va deveni o activate de mai mare interes.

Ziua Mondială a Cidrului

Fabricat din mere crocante şi suculente, cidrul este o băutură îndrăgită, cu fani în întreaga lume. De la varietatea ne-alcoolică proaspăt presată până la cidrul tare, realizat manual, cu o gamă uriaşă de arome, această băutură populară, asemănătoare ca textură berii, dar şi vinului, şi multitudinea sa de varietăţi şi-au găsit o binemeritată celebrare cu ocazia Zilei Mondiale a Cidrului (#WorldCiderDay), marcată în fiecare an pe data de 3 iunie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com.

Cidrul are o istorie îndelungată, care poate fi retrasată până în momentul în care romanii au invadat teritoriul pe care azi se află Anglia, în jurul anului 55 î.Hr., şi au descoperit că această băutură era deja cunoscută de populaţia locală. În 1066, după cucerirea Angliei de către normanzi, sunt introduse noi tipuri de mere, iar cidrul devine o băutură populară, pe locul doi după 'ale', fiind folosit pentru a face troc sau chiar pentru a plăti dările.

În ceea ce priveşte America, la doar nouă ani de la debarcarea din Plymouth (1620), coloniştii plantează în Massachusetts meri care pot fi folosiţi pentru fabricarea cidrului. Din păcate, popularitatea cidrului a scăzut în anii 1800, iar la începutul secolului XX, prohibiţia dă o lovitură puternică industriei alcoolului din SUA, cidrul tare şi alte băuturi alcoolice fiind declarate ilegale în Statele Unite pentru 13 ani. Cu toate acestea, la sfârşitul anilor 1970, când a început să reapară producţia de bere artizanală, cidrul a început şi el să crească în popularitate. Câteva aspecte de ştiut despre cidru: Unele versiuni de cidru fermentat au un conţinut de alcool de 3%-8%. În Statele Unite, acest cidru este denumit de obicei 'cidru tare', însă în alte locuri el poartă denumirea de 'vin de mere'. O cană tipică de cidru de mere nealcoolizat conţine aproximativ 24 g de zahăr, reprezentând aproximativ 8% din doza zilnică pentru un adult. Atât sucul de mere, cât şi cidrul de mere trec iniţial prin acelaşi proces de preparare, însă sucul de mere este apoi filtrat pentru a elimina sedimentele şi pulpa, rămânând limpede. Cidrul tare are o valabilitate la raft de circa doi ani, în timp ce cidrul de mere proaspăt, aflat în secţiunea de produse alimentare, ar trebui să aibă o dată limită de vânzare şi rezistă de obicei circa 7-10 zile în frigider după deschiderea capacului, susţine site-ul Daysoftheyear.com.AGERPRES/

sursă: (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel