3 martie: Ziua mondială a scriitorilor și Ziua mondială a vieții sălbatice

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Iată ce reprezintă ziua de 3 martie!

Iubești scriitorii? Astăzi îi celebrăm!

Ziua mondială a scriitorilor

Ziua mondială a scriitorilor este marcată anual la data de 3 martie. Aniversarea acestei zile a fost instituită de către English Pen Club în anul 1986, potrivit www.uacrr.org.

Clubul Internaţional Pen (English Pen Club - PEN) a fost înfiinţat în anul 1921, la Londra, cu scopul promovării prieteniei şi sprijinului intelectual în rândul scriitorilor la nivel internaţional. Potrivit numelui asociaţiei se face trimitere la poeţi, eseişti şi romancieri, scriitori ai tuturor formelor literare, dar şi la jurnalişti şi istorici.

Ideea constituirii acestui club a aparţinut scriitoarei britanice Catherine Amy Dawson Scott, precum şi primului preşedinte al organizaţiei, cunoscutul scriitor John Galsworthy.

Treptat, clubul a evoluat sub forma unei asociaţii mondiale a scriitorilor şi jurnaliştilor, devenind una din cele mai vechi organizaţii de apărare a drepturilor omului şi a breslei literare.

Pe plan internaţional, au fost instituite centre PEN în numeroase ţări, care se alăturau sub forma unor structuri organizatorice, dar şi la nivel individual, fiind vorba de cunoscuţi autori ai epocii precum: H. G. Wells, Thomas Hardy, W. B. Yeats, Arthur Schnitzler, Gerhardt Hauptmann, Maurice Maetherlink, Knut Hamsun, Romain Rolland, Anatole France, Benedetto Croce, Dîmitri Merejkovsky, Selma Lagerlöf, Thomas Mann, Vicente Blasco Ibanez, Rabindranath Tagore, indică portalul www.penromania.ro.

Clubul Internaţional Pen este una din cele mai vechi organizaţii care luptă pentru libertatea de expresie şi pentru dezvoltarea culturii.

În anul 1923, a fost înfiinţat PEN Clubul Român, avându-i printre iniţiatori pe scriitorul Liviu Rebreanu, conform penromania.ro. Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu s-au numărat, de-a lungul timpului, printre membrii clubului.

După 1990, Centrul PEN Român a fost reînfiinţat, în şedinţa din 11 septembrie 1990, prilej cu care numeroşi scriitori români, înscrişi pe baza unei declaraţii, îşi exprimau acordul faţă de prevederile stipulate în Carta PEN, document în vigoare din anul 1921, conform www.panorama.am. La nivel internaţional, sunt centre ale acestei organizaţii de profil în peste 130 de ţări, potrivit www.panorama.am.

Ziua mondială a vieţii sălbatice

Adunarea Generală a ONU a proclamat la 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, data de 3 martie drept Ziua mondială a vieţii sălbatice (World Wildlife Day - WWD).

La această dată, în 1973, la Washington, a avut loc semnarea Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie - CITES, un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi monitorizează activităţile de comercializare pentru a nu fi pusă în pericol supravieţuirea speciilor, potrivit www.un.org şi www.wildlifeday.org.

Prin Convenţia de la Washington sunt protejate aproximativ 5.000 de animale şi peste 28.000 de plante. Aceste specii sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitate în care se află. Conform prevederilor CITES, comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni. Cu un număr de 183 de părţi (182 ţări şi Uniunea Europeană), CITES este unul dintre cele mai puternice instrumente de conservare a vieţii sălbatice din lume prin reglementarea comerţului internaţional. O ţară sau o organizaţie de integrare economică regională pentru care Convenţia a intrat în vigoare este numită "parte" de către CITES, potrivit www.cites.org.

România a aderat la CITES prin Legea Nr. 69 din 15 iulie 1994, potrivit www.cdep.ro.

Cu ocazia acestei sărbători globale, promovată prin hashtag-urile #worldwildlifeday şi, în acest an, #WWD2022, sunt încurajate atât adoptarea unor măsuri la nivel înalt pentru protecţia vieţii sălbatice, cât şi acţiuni din partea tuturor persoanelor şi comunităţilor locale.

Pentru celebrarea Zilei mondiale a vieţii sălbatice, vă puteţi informa în legătură cu speciile din mediul înconjurător şi cu pericolele care ameninţă viitorul acestora, dar puteţi, de asemenea, să vă şi implicaţi în activităţi pentru protejarea florei şi faunei şi a biodiversităţii.

Sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel