31 decembrie - Ziua şampaniei

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Ai pregătit deja șampania pentru Anul Nou? Nu degeaba astăzi se celebrează ziua șampaniei, în Statele Unite ale Americii! Iată cum a apărut această băutură faimoasă.

Începe numărătoarea inversă, așa că șampania nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare!

Ziua șampaniei. Şampania este o băutură care a devenit asociată cu aniversările sau sărbătorile importante din viaţă. Fie că este vorba despre o absolvire a unei facultăţi sau de ieşirea la pensie, de promovarea în carieră sau de căsătorie sau de Revelion, şampania este nelipsită.

În Statele Unite ale Americii, ziua de 31 decembrie este dedicată acestei băuturi (#ChampagneDay). Şampania a apărut datorită călugărilor. Un călugăr aproape orb de la o mânăstire de lângă Epernay, din regiunea Champagne, din Franţa, este creditat pentru descoperirea procesului de fermentaţie al vinului şi legătura sa cu vremea (ierni reci şi primăveri călduroase).

Ceea ce a părut la început a fi o greşeală, s-a dovedi a fi un nou vin delicios. Anul era 1697, iar numele călugărului era Dom Pierre Perignon. Există însă controverse şi în ceea ce priveşte originea vinului spumant. Unii specialişti susţin că procesul care transformă un vin în vin spumant a fost descoperit cu 35 de ani mai devreme, în 1662, în Cotswolds ... Anglia.

Naturalistul englez Christopher Merrett a lăsat însemnări despre procesul prin care producătorii de vin din Anglia adaugă zahăr în vinul lor pentru a obţine vin spumant. Desigur că există însă o serie de diferenţe între şampanie şi vinul spumant şi nu este vorba doar despre locaţia din care provine respectiva băutură. Cele patru tipuri de şampanie care există pe piaţă sunt produse în conformitate cu o serie de standarde foarte stricte. Cele patru tipuri de şampanie sunt diferenţiate între ele de partea regiunii Champagne de unde provin, precum şi de felul strugurilor folosiţi în procesul de producţie.

Dar, care sunt diferenţele dintre şampanie, prosecco şi alte tipuri de vinuri spumante albe? Strugurii folosiţi de producătorii de şampanie fac parte din varietăţi precum Pinot Noir, Chardonnay sau Pinot Meunier. Mai rar, sunt folosiţi struguri Pinot Gris sau Petit Meslie.

Toţi aceşti struguri însă provin din regiunea franceză Champagne. În 1891, prin Tratatul de la Madrid a fost restricţionată folosirea denumirii 'Champagne'. Într-un efort pentru a-şi menţine controlul asupra folosirii numelui de regiune, francezii au încercat şi au reuşit să limiteze folosirea denumirii de şampanie doar la vinurile spumante care sunt produse în regiunea Champagne.

Acest lucru avea să fie consfinţit şi prin Tratatul de la Versailles din 1919. Cea mai scumpă sticlă de şampanie din lume s-a vândut în 2013. Denumită 'Gout de Diamants' (gustul diamantelor), această şampanie era îmbuteliată într-o sticlă cu eticheta făcută din aur alb pur şi un cristal Swarovski pur. Preţul de achiziţie: 2,07 milioane de dolari!

Alte lucruri mai puţin cunoscute despre şampanie: o sticlă obişnuită conţine până la 50 de milioane bule, iar dopul unei astfel de sticle, când este desfăcut, poate zbura cu viteza de până la 64 km/h. În încheiere, redăm butada celebrei actriţe Bette Davis despre această băutură: 'Vine un timp în viaţa oricărei femei când singurul lucru care mai ajută este o cupă de şampanie'.

Sursa: AGERPRES (AS - editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel