5 iunie: Ziua mondială a mediului înconjurător. Cât de importantă este preocuparea oamenilor pentru protejarea lui?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Din 1973, Ziua mondială a mediului înconjurător a devenit cea mai mare platformă globală pentru promovarea mediului şi este sărbătorită de milioane de oameni din întreaga lume.

Ziua mondială a mediului înconjurător este marcată anual la 5 iunie, iar prin aceasta ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Motivele principale pentru care trebuie să protejăm mediul sunt în primul rand, protejarea ecosistemului. A venit momentul să avem mai multă grijă de păduri, oceane, animale și toate ființele care trăiesc pe această planetă.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Anul 1972 a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm.

Sardine din ce în ce mai mici: O modificare a mediului, cauza acestui fenomen

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei. Nu a existat niciodată o nevoie mai urgentă ca acum pentru a readuce la viaţă ecosistemele deteriorate. Ecosistemele susţin toată viaţa de pe Pământ.

Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta şi oamenii ei sunt mai sănătoşi. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor îşi propune să prevină, să oprească şi să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincţie în masă, şi va avea succes numai dacă toată lumea se va implica în acest sens, menţionează sursa citată.

UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU.

Sursa: AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu, Daniela Dumitrescu; editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Citește și: Educația de mediu în România: Zeci de mii de elevi și sute de profesori au participat la două proiecte importante 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel