5 lucruri pe care merită să le cunoști despre Cicero

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Freepik.com
Freepik.com

Astăzi îl celebrăm pe Cicero. Marcus Tullius Cicero s-a născut la 3 ianuarie 106 î.Hr, în Arpinum și a fost unul dinte cei mai cunoscuți politicieni romani, dar și orator, filozof renumit și consul.

Cicero a făcut parte din revoluția care a dus la nașterea Imperiului Roman, iar prin scrierile sale, a devenit și un orator celebru, dar și un prozator revoluționar.

Sunt multe lucruri pe care le-a făcut Cicero, așa că ți le prezentăm pe cele mai importante.

1. Cicero a fost cel care a influențat limba latină

Cicero a avut o influență deosebită asupra limbii latine, mai ales că a scris mai mult de 3/4 din literatura latină care a supraviețuit trecerii timpului. Totodată, el a fost cel care a creat un vocabular filosofic ce conținea cuvinte populare și astăzi, precum Humanitas, evidentia, qualitas sau essential. În viața de adult, s-a făcut remarcat și ca traducător.

2. Cicero a fost un avocat de succes

Trebuie să știi că Cicero nu a fost doar un orator de excepție, ci și un avocat desăvârșit, chiar dacă este cunoscut în principal pentru scrierile sale filosofice. El credea că avocatura și cariera sa politică sunt cele mai mari realizări ale sale. Să ne amintim și că Cicero nu a fost un mare susținător al lui Iulius Cezar, așa că a dorit revenirea pe scenă politică a guvernului republican tradițional.

3. Numele său de familie înseamnă, de fapt, "năut"

Numele de familie a lui Cicero provine din latinescul "cicer", care înseamnă "năut". Legenda spune că numele provine de la strămoșii săi, care erau renumiți pentru cultivarea năutului. Ca politician, a fost intens rugat să-și schimbe numele de familie, dar nu a dorit.

4. Cicero a fost extrem de îndrăzneț

Pentru acele vremuri, Cicero era văzut ca un rebel. S-a făcut remarcat pentru disputele pe care le-a avut cu Iulius Cezar, Marcus Antonius sau Pompei, pe care nu i-a susținut niciodată pe deplin, mai ales când venea vorba despre lupte. După asasinarea lui Iulius Cezar, Cicero a încercat să-l întoarcă pe Marcus Antonius împotriva lui Octavian. În schimb, cei doi au devenit aliați și s-au răzvrătit contra lui Cicero.

5. Cicero s-a remarcat în calitate de lingvist

Până în zilele noastre, se consideră că Cicero este una dintre cele mai înțelepte minți ale Romei Antice. Este cel care le-a prezentat romanilor filosofia grecească și a creat un vocabular filosofic latin, care dăinuie și azi. Cicero este celebrat și pentru scrierile sale politice și filosofice. Este cel care a influențat enorm cultura scrisului din Europa.

Se spune că scrisorile către un prieten de al lui ar fi conținut informații importante despre revoluțiile guvernelor de la acea vreme, iar o parte însemnată din scrierile sale au supraviețuit până astăzi.

Vezi și: 10 lecții care îți pot schimba viața în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel