5 mai, ziua mondială a parolei. Ar trebui „să se renunţe la parole” şi să se apeleze la o altă tehnologie pentru sporirea securităţii online (expert britanic)

Autorul articolului: Astrosens Team | Dată: 05 mai, 10:48 | Categorie: Actualitate
sursă foto: Pexels.com
sursă foto: Pexels.com

Vedem în fiecare zi cum se schimbă lumea și se adeveresc previziunile legate de conjuncția Jupiter-Neptun din Pești de anul acesta. Securitatea cibernetică devine un subiect din ce în ce mai important. Iată că de ziua mondială a parolei se discută noi decizii în această direcție.

Publicul şi companiile trebuie să „renunţe în totalitate la parole” şi să facă trecerea către o altă tehnologie pentru a-şi proteja informaţiile personale de hackeri, a declarat un expert britanic în securitate cibernetică, citat joi de DPA/PA Media.

Marcând joi Ziua mondială a Parolei, Grahame Williams, manager de identitate şi acces în cadrul companiei din domeniul apărării Thales, a declarat că parolele au „devenit din ce în ce mai nesigure” şi „uşor de piratat”. El a lansat un apel pentru trecerea la alte modalităţi de conectare, cum ar fi autentificarea multi-factor (MFA) - în cazul căreia utilizatorii trebuie să furnizeze un strat suplimentar de identificare pentru a se conecta - sau biometria, ce presupune scanarea feţei sau a amprentelor digitale, în vederea îmbunătăţirii siguranţei generale a datelor personale. Williams a declarat că un aspect esenţial îl reprezintă utilizarea pe scară largă a parolelor simple şi uşor de ghicit. Datele arată că expresii comune şi evidente, cum ar fi „password” („parolă”) şi „qwerty” - cu referire la înşiruirea obişnuită a primelor litere de pe tastatură - sunt adesea printre cele mai utilizate parole folosite la nivel global.

„În ultimele zile au apărut cercetări care arată numărul mare al celor CEO care încă folosesc „12356” drept parolă. Este destul de hilar şi se presupune că ne-am îndepărtat de aşa ceva, însă datele nu susţin acest lucru”, a declarat el pentru agenţia de ştiri PA Media. „Ştim că oamenii utilizează aceste parole ridicol de facile, dar cel mai alarmant este faptul că utilizează acea parolă în mod repetat. Aşadar, dacă cineva are acces la una dintre parole, va avea acces la „bijuteriile coroanei”, a explicat expertul.

„În condiţiile în care toată lumea a lucrat de acasă în perioada COVID-19 şi în condiţiile în care oamenii apelează la online pentru a consuma orice, peisajul ameninţărilor devine tot mai negru şi la îndemâna unor oameni lipsiţi de scrupule. Aşadar, este în interesul tuturor să ia acest lucru în serios şi să se asigure că sunt ridicate cât mai multe obstacole” a subliniat Grahame Williams. Experţii sfătuiesc persoanele care creează o parolă să folosească o colecţie din trei cuvinte unice, aleatorii, pe care să nu o utilizeze pe mai multe conturi. Williams a precizat, însă, că acolo unde acest lucru este posibil, platformele ar trebui să introducă alte modalităţi de conectare, iar utilizatorii ar trebui să se străduiască să le utilizeze.

„În timp ce parolele sunt foarte uşor de ghicit, a avea posibilitatea de a folosi ceva ce este unic pentru propria persoană - cum ar fi faţa sau amprenta - este, evident, pasul logic de făcut”, a spus el. „Recomandăm tuturor să înceapă să utilizeze aceste tehnologii. Punctul nostru de vedere în această privinţă este că nu există niciun motiv pentru care ar trebui să folosim în continuare parole şi că ar trebui să căutăm cu toţii să mergem mai departe”, a încheiat expertul.

Sursă: AGERPRES (AS - autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?