5 septembrie - Ziua internaţională a carităţii, „drepturile celor marginalizați și defavorizați”. 25 de ani de la moartea Maicii Tereza

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua internaţională a carităţii

Caritatea, la fel ca noţiunile de voluntariat şi filantropie, creează legături sociale reale şi contribuie la crearea unor societăţi incluzive şi mai rezistente. Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, poate completa serviciile publice în domeniul sănătăţii, al educaţiei, al locuinţelor şi al protecţiei copilului. Ajută la promovarea culturii, a ştiinţei, a sportului şi la protejarea patrimoniului cultural şi natural.

De asemenea, promovează drepturile celor marginalizaţi şi defavorizaţi şi răspândeşte mesajul de umanitate în situaţii de conflict. Ziua internaţională a carităţii a fost instituită cu scopul de a sensibiliza şi mobiliza oamenii, ONG-urile şi părţile interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe ceilalţi prin activităţi de voluntariat şi filantropie.

Potrivit site-ului ONU, data de 5 septembrie a fost aleasă pentru a comemora aniversarea trecerii la cele veşnice a Maicii Tereza de Calcutta, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 „pentru munca depusă în lupta pentru a învinge sărăcia şi suferinţa, care constituie, de asemenea, o ameninţare la adresa păcii”.

Maica Tereza, renumita călugăriţă şi misionară, s-a născut Agnes Gonxha Bojaxhiu în 1910. În 1928 a plecat în India, unde s-a dedicat ajutorării celor nevoiaşi. În 1948 a devenit cetăţean indian şi a fondat în 1950 ordinul Misionarilor Carităţii din Kolkota (Calcutta), care s-a remarcat prin activitatea sa printre săracii şi muribunzii din acest oraş. Timp de peste 45 de ani, a slujit săracilor, bolnavilor, orfanilor şi muribunzilor, îndrumând în acelaşi timp extinderea Misionarilor Carităţii, mai întâi în India şi apoi în alte ţări, inclusiv în ospicii şi case pentru cei mai săraci şi fără adăpost. Activitatea Maicii Tereza a fost recunoscută şi aclamată în întreaga lume şi a primit o serie de premii şi distincţii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace. Maica Tereza a murit pe 5 septembrie 1997, la vârsta de 87 de ani. În semn de recunoaştere a rolului pe care îl are caritatea în atenuarea crizelor umanitare şi a suferinţei umane în cadrul naţiunilor şi între naţiuni, precum şi a eforturilor depuse de organizaţiile şi persoanele caritabile, inclusiv activitatea Maicii Tereza, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în rezoluţia sa A/RES/67/105, a desemnat ziua de 5 septembrie, data morţii Maicii Tereza, drept Ziua internaţională a carităţii (#InternationalDayofCharity).

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel