8 septembrie: Ziua iertării, „un act care aduce fericire”, dar și ziua internaţională pentru alfabetizare, ziua actorilor şi a kinetoterapiei

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

Ziua iertării

Ziua Iertării este sărbătorită în fiecare an pe 8 septembrie pentru a-i încuraja pe oameni să lase deoparte ranchiuna, să caute iertarea şi să-i ierte pe cei care i-ar fi putut răni. Existenţa aceste zile îşi are începuturile acum aproape o jumătate de secol, în urma graţierii acordate de preşedintele american Gerald Ford fostului preşedinte Richard M. Nixon, pentru implicarea sa în Scandalul Watergate, în data de 8 septembrie 1974. Deşi este puţin probabil să fiţi în poziţia de a acorda o graţiere prezidenţială, ceea ce puteţi face cu ocazia acestei zile este să fiţi mai iertăror.

Dacă le purtaţi ranchiună celor care v-au greşit, #PardonDay vă acordă un motiv valabil pentru a vă examina sentimentele şi timpul trecut şi pentru a lăsa să dispară resentimentele şi furia. Ceea ce se ştie despre iertare este că este un act care aduce fericire celor care o acordă, care vă poate elibera de emoţiile negative pe care le nutriţi faţă de cineva, fiind mai degrabă un act îndreptat spre cel care se dovedeşte iertător, decât spre cel care l-a rănit.

 Ziua internaţională pentru alfabetizare

Alfabetizarea - capacitatea de a citi şi de a scrie - este probabil cel mai important factor care determină cariera unei persoane. Pentru cei care ştiu să scrie şi să citească, gama de vocaţii posibile este foarte largă, însă pentru cei care nu posedă aceste abilităţi, opţiunile sunt extrem de limitate - chiar şi locurile de muncă necalificate cu salariul minim pot fi greu de obţinut, notează Worldpopulationreview.com. Din acest motiv, Ziua internaţională pentru alfabetizare reprezintă o oportunitate perfectă de evidenţiere atât a progreselor obţinute de-a lungul timpului în ceea ce priveşte rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi de a atrage atenţia asupra faptului că există încă cel puţin 773 milioane de adulţi în întreaga lume lipsiţi de abilităţi de alfabetizare de bază, potrivit Unesco.org.

Marcată anual pe data de 8 septembrie, #InternationalLiteracyDay a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, de la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965 şi proclamată un an mai târziu, la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO. Chiar dacă per ansamblu, rata globală de alfabetizare este ridicată (bărbaţii cu vârsta de peste 15 ani au o rată de alfabetizare de 90%, în timp ce femeile sunt doar puţin în urmă, cu 82,7%), există diferenţe masive de la o ţară la alta. Naţiunile dezvoltate au în general o rată de alfabetizare a adulţilor de 96% sau mai mare, în timp ce în ţările cel mai puţin dezvoltate, aceasta este de doar 65%, indică Worldpopulationreview.com. Alfabetizarea reprezintă o componentă cheie a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU, potrivit căreia pentru ca ţările să se dezvolte într-un mod durabil, ele trebuie să se asigure că cetăţenii lor să fie alfabetizaţi, atât în beneficiul lor, cât şi al lumii din jurul lor.

Ziua actorilor

Actorii au reprezentat de-a lungul timpului o parte emblematică a istoriei umanităţii, inspirând imaginaţia a milioane de oameni. Sărbătorită anual pe data de 8 septembrie, #ActorsDay îşi propune să arate aprecierea pentru actorii din viaţa noastră, prezentându-le viaţa şi modul în care au influenţat vieţile oamenilor. Ziua Actorilor este o zi importantă din două puncte de vedere. Pe de o parte, este este oportunitatea perfectă de a-i onora şi omagia pe diferiţii actori şi actriţe care au avut un impact asupra vieţilor noastre. Cu toţii recunoaştem eforturile depuse de cei din această profesie şi, prin urmare, este bine să ne acordăm un timp să ne gândim la munca uimitoare pe care o fac. Această reflecţie trebuie să includă şi actorii şi actriţele care poate că nu au ajuns încă la marele succes deoarece recunoaşterea muncii lor poate face o diferenţă mai mare decât vă daţi seama.

Pe de altă parte, #ActorsDay este o zi excelentă pentru cei implicaţi în această profesie pentru a încerca să-şi ducă cariera la următorul nivel. Chiar dacă vă aflaţi chiar la baza scării şi vă întrebaţi dacă ar trebui sau nu să păşiţi pe ea, Ziua actorilor vă poate da imboldul de care aveţi nevoie pentru a vă îndrepta cariera în direcţia cea bună. De ce să nu vă înscrieţi, de exemplu, la primul curs de actorie? În anul 534 î.Hr., Thespis a urcat pe scena Teatrului Dionysos devenind primul actor cunoscut care a dat viaţă unui personaj. Graţie lui, actorilor de astăzi li se mai spune şi „tespieni”.

Încă din vremea Greciei Antice, actoria a devenit o formă de artă, o formă divertisment care transcede timpul. Evul Mediu, în perioada de influenţă catolică, a văzut actoria ca o formă de artă periculoasă, imorală şi păgână, ceea ce i-a scăzut semnificativ popularitatea, însă perioada Renaşterii a readus actoria înapoi în actualitate. Pentru cea mai mare parte a istoriei, actorii erau doar bărbaţi. Abia la sfârşitul secolului al XIX-lea au început să apară femei în piese de teatru şi filme. Ziua actorilor are ca scop sărbătorirea modului în care actorii ne fac să ne simţim atunci când interpretează personajele noastre preferate şi ne ajută să apreciem arta în ansamblul ei.

Ziua mondială pentru terapie fizică - kinetoterapie

Corpul uman poate fi foarte uşor afectat, cu atât mai mult când participă la o activitate fizică intensă, cum ar fi activitatea sportivă sau atletică. Kinetoterapeuţii lucrează pentru a remedia problemele corpului, a ne educa cu privire la un comportament sănătos şi a restabili funcţionalitatea pierdută sau deteriorată a corpului. Marcată anual pe data de 8 septembrie, #WordPhysicalTherapyDay este, deci, dedicată tuturor acestor profesionişti din întreaga lume şi îşi propune să recunoască angajamentul lor de a ne menţine pe toţi în formă. #WordPhysicalTherapyDay a fost creată în 1996 de Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică (WCPT), reprezentând data fondării organizaţiei, în 1951. La înfiinţare WCPT număra 11 organizaţii membre, iar în prezent a ajuns la peste 120, reunind 650.000 de fizioterapeuţi din întreaga lume, potrivit Wctp.org.AGERPRES/

sursă: (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel