9 septembrie - Ziua de luptă împotriva cancerului si Ziua Internaţională Sudoku

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. 

 Ziua de luptă împotriva cancerului

Chiar dacă este una dintre principalele cauze de mortalitate din lumea modernă, cancerul face victime de milenii. Ziua de luptă împotriva cancerului (#StandUptoCancerDay) îşi propune să atragă fonduri pentru dezvoltarea de tratamente împotriva acestei maladii.

Cancerul este o boală cunoscută de cel puţin câteva mii de ani. Primul caz de maladie oncologică documentată provine din Egiptul Antic - un papirus ce datează din jurul anului 1500 î.Hr. descrie o femeie care suferea de o tumoare probabil canceroasă la sân. În prezent, pe măsură ce ştiinţa a evoluat, căutarea unui tratament eficient împotriva cancerului a devenit Sfântul Graal al medicinii. Numeroase cercetări s-au focalizat asupra înţelegerii cauzelor diferitelor tipuri de cancere, precum şi asupra dezvoltării unor teste de diagnosticare precoce. Însă oamenii de ştiinţă şi comunitatea medicală trebuie să primească finanţări pentru a-şi putea continua cercetările, iar acesta este obiectivul declarat al Zilei de luptă împotriva cancerului. În 2007 s-a născut organizaţia Stand Up to Cancer, ale cărei baze au fost puse de câteva femei ale căror vieţi au fost afectate direct sau indirect de această boală. Una dintre ele este Katie Couric, de la emisiunea Today Show a postului de televiziune NBC, al cărei soţ a murit de cancer de colon în 1998.Până în 2021 organizaţia Stand Up to Cancer a strâns peste 746 de milioane de dolari pentru studii oncologice, iar această sumă continuă să crească. mai mult decât atât, această organizaţie a reuşit să aducă laolaltă peste 2.000 dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniu, în scopul de a eradica această boală.

Ziua Internaţională Sudoku

Deşi numeroşi pasionaţi de jocuri de tip puzzle trăiesc cu impresia că Sudoku este un joc cu rădăcini străvechi în Asia, acest joc este de fapt o invenţie destul de modernă. La sfârşitul anilor 1700, un matematician elveţian pe nume Leonhard Euler a inventat un joc similar pe care l-a botezat 'Pătratul latin'. Diferenţa faţă de jocul de Sudoku este că în jocul lui Euler tabelul nu era împărţit în câte 9 blocuri. Aproape două secole mai târziu, Howard Garns, un inventator de jocuri de tip puzzle originar din Connersville, Indiana, a trimis o propunere de joc unei reviste americane de puzzle-uri denumite Dell Pencil Puzzles and Word Games. Puzzle-ul său, denumit 'Number Place', a fost publicat pentru prima oară în 1979 într-o colecţie de puzzle-uri şi alte jocuri logice şi matematice. În jurul anului 1984 jocul 'Number Place' a ajuns în Japonia, unde a devenit în scurt timp foarte apreciat. La succesul său a contribuit probabil şi faptul că jocurile de cuvinte încrucişate sunt extrem de dificile în limba japoneză - noul joc necesita însă doar folosirea numerelor şi a fost perceput drept mult mai simplu. În Japonia, acest joc a primit denumirea de 'Sudoku', pronunţat 'Soo-doe-koo', care provine de la 'Suji wa dokushin ni kagiru', cuvinte ce în limba japoneză înseamnă 'numerele trebuie să rămână singure'. Timp de două decenii, Sudoku a cunoscut succesul doar în Orientul Îndepărtat, până la sfârşitul anilor '90, când un călător a cumpărat o carte de jocuri logice în timp ce se afla în vacanţă la Tokyo. Un judecător din Noua Zeelandă pe nume Wayne Gould a înţeles cum se joacă acest joc şi a început să-l practice cu entuziasm, ca hobby. Câţiva ani mai târziu, Gould a dezvoltat un program de calculator care poate genera în mod automat puzzle-uri de Sudoku. Astfel de puzzle-uri au început să fie publicate de ziare locale americane în 2003, dar nu au primit prea multă atenţie din partea publicului larg. În 2004, după ce soţia lui Gould a prezentat munca soţului său în publicaţia London Times, însoţită de un puzzle Sudoku pentru exemplificare, jocul a început să câştige popularitate şi a devenit rapid 'viral'. În 2013 a fost înfiinţată Ziua Internaţională Sudoku (#InternationalSudokuDay) de către World Puzzle Federation.

sursă: AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel